ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

USA:s enorma chockskuld

  • USA:s president Barack Obama. Foto: TT

USA:s statsskuld är i själva verket tre gånger så hög som man tror och ligger på "65 biljoner dollar", motsvarande svindlande 566.000 miljarder kronor.
Det säger den före detta chefen för Government Accountability Office, den amerikanska motsvarigheten till Riksrevisionen, uppger The Hill.

David Walker var chef för Government Accountability Office mellan 1998 och 2008 som har i uppdrag att oberoende granska den amerikanska statens utgifter.

Den amerikanska statsskulden uppgår till drygt 18 biljoner dollar men enligt David Walker är den siffran felaktig, skriver The Hill.

”Lägg ihop statsskulden på 18 biljoner dollar med de ofinansierade pensionerna för militärer och statsanställda, samt äldrevård och de ofinansierade delarna av Social Security och Medicare, då är den riktiga statsskulden 65 biljoner dollar”, säger David Walker, uppger The Hill.

Det motsvarar hela 566.000 miljarder kronor. Han pekar på att statsskulden växer automatiskt i avsaknad av reformer.

Vidare säger han att USA har tappat kontakten med verkligheten vad gäller utgifter.

David Walker uppmanar demokraterna och republikanerna att nå breda överenskommelser för att få bukt med statsskulden.

David Walker utsågs till chef för Government Accountability Office 1998 av Bill Clinton och satt på den posten till och med 2008. Sedan dess har han bland annat varit aktiv i intressegrupper som jobbat för att få till politiska lösningar som skulle minska budgetunderskottet och statsskulden.

Tyck till