Annons

Räntor och valutor: USA-siffror lyfter räntor<br />

USA-räntorna har fortsatt upp ytterligare någon punkt efter den stora uppgång som följde på den oväntat starka jobbrapporten i fredags. Även i Asien stiger räntorna. Dollarn har tappat något av fredagens förstärkning mot euron, men utökat den mot yenen.

USA-börserna föll tillbaka i inledning efter jobbrapporten, men segade sig senare upp mot nollan. SP 500 stängde oförändrat.

I Asien stiger börserna i Japan och Kina kraftigt under natten, medan det är mer negativt på annat håll på ökade förväntningar om penningpolitisk åtstramning i USA.

Sysselsättningen i USA ökade med hela 271.000 personer i oktober, långt över alla förväntningar. Samtidigt sjönk arbetslösheten till 5,0 procent, den lägsta nivån sedan april 2008.

Detta fick USA-räntorna att stiga kraftigt och dollarn att stärkas på bred front på stegrade förväntningar om att Federal Reserve kommer att börja höja styrräntan vid nästa räntemöte i december.

Sannolikheten för att räntan höjs då har nu ökat till 70 procent, enligt prissättningen i fed funds-terminer. Den var så låg som 27 procent i mitten av oktober, men har sedan ökat kraftigt, i förra veckan både beroende på jobbrapporten och för att Fed-chefen Janet Yellen upprepat att det är fortsatt möjligt med en höjning i december.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan har fortsatt upp ytterligare 1 punkt från fredagens svenska stängning, till 2,34 procent. Tvåårsräntan har stigit 1 punkt till 0,90 procent, den högsta nivån sedan våren 2010.

I Asien stiger obligationsräntorna likaså på bred front efter den amerikanska ränteuppgången. I Kina noteras en kraftig ränteuppgång. Den rörelsen drivs förutom av Fed-förväntningar även av beskedet i fredags att frysningen av börsintroduktioner i Kina kommer att upphävas, vilket gör att investerare säljer obligationer för att kunna köpa aktier. Detta syns även i stigande börskurser, med Shanghaibörsen upp 1,9 procent i skrivande stund.

Statistik under helgen visade att Kinas export och import minskade klart mer än väntat i oktober. Exporten minskade med 6,9 procent i årstakt, väntat var -3,2 procent, medan importen föll 18,8 procent, väntat här var -15,2 procent. Det senare var dock lite bättre än i september, då importen föll 20,4 procent.

Nomura skriver i en kommentar att de svaga kinesiska exportsiffrorna är i linje med svaghet som synts på annat håll i Asien i oktober, bland annat i Sydkorea, där exporten föll 15,8 procent i årstakt. Enligt Nomura beror den svaga exporten fortsatt på trög efterfrågan, särskilt i tillväxtländer.

De tror inte att den lilla förbättringen i raset för importen är ett tecken på förbättrad investeringsefterfrågan, utan att den snarare beror på baseffekter och högre råvarupriser.

Vi är fortsatt försiktiga till Kinas externa utsikter i närtid och räknar med att exporttillväxten är kvar i negativt territorium under det fjärde kvartalet, eftersom det inte finns något tecken på en snabb återhämtning för extern efterfrågan, skriver Nomura.

I Japan stiger räntorna svagt, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt upp till 0,33 procent. Tokyobörsen lyfts samtidigt av en försvagad yen.

På valutamarknaden har dollarn tappat lite av fredagens förstärkning mot euron medan den fortsatt att stärkas mot yenen.

Det finns utrymme för USA-dollarn att stärkas mer eftersom marknaden bara prisar in 70 procents sannolikhet för en räntehöjning i december från Fed, sade Joseph Capurso, marknadsstrateg vid Commonwealth Bank of Australia i Sydney, till Bloomberg News.

Kronan visar ganska små förändringar mot dollarn och euron.

På veckans agenda står bland annat BNP från euroområdet, amerikansk detaljhandel och oktoberstatistik från Kina. Här hemma kommer protokoll från Riksbankens senaste räntebesked och KPI för oktober.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från VerizonAnnons

Kompetenserna för en digital arbetsstyrka

Sedan i början av året har sättet vi lever och arbetar på förändrats dramatiskt och de flesta skulle nog säga att vi nått paradigmskifte, speciellt när det kommer till företagens digitala arbetsmiljö. Från att ha varit ett bekvämt alternativ för några få, har distansarbete blivit en nödvändighet för många, nästan över en natt.

Att skapa en hybrid arbetsmiljö där fysiska och digitala platser kombineras är själva kärnan i rekommendationerna i en färsk rapport från Harvard Business Review Recreating Work as a Blend of Virtual and Physical Experiences.

Samverkan mellan människa och maskin

Att använda ny teknologi för att öka effektiviteten är vettigt, men det är bara ena sidan av myntet –i framtiden handlar det om att se till att människor och maskiner samverkar. Det är en av anledningarna till att allt fler företag prioriterar de anställdas kompetensutveckling.

Hur bygger du då denna ”nya arbetsstyrka” på distans? Hur hanterar du utmaningarna med distansarbete? Hur infriar du de anställdas förväntningar på en flexibel arbetsplats samtidigt som du tillgodoser behovet av fysisk interaktion och kreativa dialoger mellan kollegor? En annan viktig fråga är vilka kompetenser arbetsstyrkan behöver för att vara framgångsrik i den nya digitala miljön? Detta är några av de frågor som framtidens ledare funderar på just nu.

Emotionell intelligens viktigare än tekniska intelligens

I den senaste rapporten från Verizon Business på ämnet framtidens arbete säger 66 % av seniora chefer att det är avgörande att införa ny teknologi. Samtidigt är det ännu fler som ser emotionell intelligens och social kompetens som nyckelfaktorer för framgång.

”När företagsledare skapar framtidens arbetsplats är den kanske mest kritiska uppgiften att se till att de anställda känner sig motiverade och involverade. Det är avgörande för att nå framtida affärsframgångar,” säger Fredrik Hallenborg, Nordenchef på Verizon Business. ”Här är det viktigt att stödja de anställda i sin personliga och professionella utveckling. Våra resultat visar att kompetensutveckling är ett nyckelområde bland 75 % av cheferna som tillfrågades. De anser också att digitala kompetenser har blivit ännu viktigare efter att pandemin slog till. Pandemin har även tvingat oss att inse att vi behöver hantera problem med smidighet och anpassningsförmåga samtidigt som vi lär oss att hantera affärsrisker utifrån vad som är rimligt och på ett sätt som gör att företaget utvecklas även under de nya omständigheterna.

Rapporten visar också att precis över tre fjärdedelar (76 %) nämner anpassningsförmåga som en nyckelkompetens tillsammans med problemlösning (72 %) och riskhantering (72 %).

En framtidsblick

Det viktigaste vi tar med oss från rapporten är att företag inte har råd att endast fokusera på det som händer idag. Det tydliga budskapet från de tillfrågade i undersökningen är att bättre tekniska kunskaper, att investera i människor och att samtidigt förändra arbetskulturen inte bara kommer göra företag mer robusta, det kommer att göra dem mer lönsamma i framtiden.

”Ledare behöver fundera på vad företaget har gjort bra och var det finns utrymme för förbättring, vilka nya rutiner de kanske vill behålla, och vilka initiativ de vill ska fortsätta, stanna av eller införas”, säger Fredrik Hallenborg. ”Slutligen, och än viktigare, behöver de gå från ord till handling kring hur dessa punkter kan kommuniceras, artikuleras, aktiveras eller vävas in i organisationen så att de är redo när krisen klingat av, för att påskynda återhämtningen. De som gör denna transformation på ett genomtänkt sätt och sätter sina anställda i första rummet, kommer att vara bäst rustade för framgång.

Framtidens arbete kommer inte bara drivas av ny teknik. Kulturen ute hos organisationerna och de kompetenser de anställda har kommer att vara precis lika avgörande för en framgångsrik digital transformation.

Om the Future of Work-rapporten

Rapporten, som producerades i två omgångar, identifierar fyra viktiga, sammankopplade dimensioner som chefer ombads att rangordna: teknologi, kompetens och beteende, ledarskap och nya sätt att arbeta på. I januari i år tillfrågades 1 102 seniora chefer i olika sektorer och geografiska områden om deras åsikter. När pandemin kom, utförde forskarna en andra undersökning bland 664 seniora chefer för att bedöma om det fanns förändringar bland åsikterna. 

För mer information om rapporten och för att läsa mer om vilka kompetenser som behövs för den digitala arbetsstyrkan, besök vår hemsida här. 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?