ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Förlorarna och vinnarna om bostadspriserna faller

Hushållen skulle drabbas hårdast om bostadspriserna börjar falla. Men effekterna slår olika och för de utanför den heta bostadsmarknaden skulle en priskorrigering kunna betyda en dörr in på marknaden.

Enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, skulle en kraftig priskorrigering på bostadsmarknaden, en så kallad sprickande bostadsbubbla, främst påverka hushållen. 

"Vi har lärdomar från 90-talet vid den förra bobubblan. Ett sådant läge rycker framför allt undan köpkraft och skapar en allmän oro. Vissa pratar om påverkan på bankerna, men erfarenhet visar att bankernas förlust främst berodde på fastigheter och företag", säger han. 

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta här (Extern tjänst)

Di har tidigare rapporterat om att var fjärde svensk inte vet vilken bolåneränta de måste klara innan de måste flytta från sina hem och att snitthushållen som köper bostäder i Stockholm och Göteborg i dag gör det med negativa marginaler.

Den stora merparten av de svenska hushållen är inte i farozonen enligt SEB:s privatekonom Jens Magnusson. En korrigering i bostadspriserna kan leda till förlust på pappret men realiseras inte förrän bostaden måste säljas. Därför är det också den som till exempel ska skilja sig eller blir arbetslös och som själv inte kan styra när bostaden måste säljas som sitter sämst till om bopriserna vänder nedåt.

”Är du högt belånad och blir tvungen att sälja vid ett visst tillfälle, då kan du sitta illa till. Du kanske inte får tillbaka din investering, du kanske inte ens får tillbaka så mycket att du kan täcka de lån du har på bostaden”, säger Jens Magnusson.

De senaste årens boprisrally gör att risken skulle kunna vara högre för de som nyligen gett sig ut på marknaden och tvingats köpa dyrt. Säkrast sitter de som varit inne på bostadsmarknaden länge och varit med på resan uppåt.

”Den stora effekten blir snarare att det blir så pass många som upplever att de behöver spara in på mycket och därmed påverkas ekonomin och konjunkturen i dess helhet”, säger Jens Magnusson.

För de som fortfarande står och stampar utanför bostadsmarknaden kan en prisnedgång istället bli chans att köpa sin första bostad.

”Där ju logiken naturligtvis den omvända. Det skulle kanske kännas betydligt lättare om man skulle få en priskorrigering på 15 till 20 procent”, säger Jens Magnusson.

Han påpekar att de reformer som diskuteras för att få bukt med de skenande bopriserna framför allt påverkar de som står utanför bostadsmarknaden i dag. Det föreslagna amorteringskravet ska bara gälla nya bolån och även Finansinspektionens utspel om ett skuldkvotstak förra veckan skulle bara vara aktuellt för nyutlåning.

”Alla de här sakerna påverkar förstås mest de som är på väg in på bostadsmarknaden och ännu inte hunnit skapa ett kapital i sin bostad”, säger Jens Magnusson.

Den som ändå är nervös över de egna marginalerna kan gardera sig enligt Nordeas bolånechef Michael Skytt. Han tror på en fortsatt låg ränta men konstaterar att upplåningskostnaderna ökar och rekommenderar att privatpersoner med en liten ekonomisk buffert köper ett räntetak.

"Då är räntan rörlig upp till ditt valda tak", säger han.

Tyck till