Annons

Europabörser: Lufthansa tappar höjd<br />

Europabörserna handlades överlag lägre på måndagen efter en blandad utveckling i Asien under morgonen och en oförändrad stängning i USA i fredags. Bästa sektorer var råvaror och olja, sämsta var fastigheter och konsumentvaror.

Råvarustyrkan märktes förutom i sektorindexen av att den råvarutunga Londonbörsen gick emot strömmen och ökade något. En svagare dollar bedömdes ha bidragit till de positiva råvarutongångarna.

Zinkjätten Nyrstar, som inte är London-noterad, steg 7,6 procent efter att ha aviserat stora produktionsneddragningar, inställda investeringar och en nyemission. Därtill har bolaget anlitat rådgivare för att utröna möjligheterna att sälja delar eller hela gruvverksamheten.

BHP Billiton var upp 1,2 procent. Gruvbolaget uppgav att man måste se över sina helårsprognoser för järnmalm efter att en damm brustit i Brasilien i förra veckan. Varför dammen brast vet man ännu inte.

I fordonssektorn tappade Conti 3,8 procent efter en rapport där intäkterna var knappt 3 procent sämre än väntat och resultatet efter skatt knappt 10 procent sämre än väntat. Att bolaget höjde marginalmålet för helåret till över 11 procent hjälpte föga då marknaden redan förväntade sig 11,7 procent.

Volkswagen var oförändrad. Fordonstillverkaren har aviserat att man tänker stå för de eventuella extra skattekostnader som kunderna kan drabbas av till följd av att deras bilar inte var så rena som myndigheterna trott.

Rocket Internet tappade 4,3 procent efter att ha lagt noteringen av livsmedelssajten Hello Fresh på is. Alltför turbulenta marknader uppges vara orsaken.

Lufthansa dök 2,3 procent. Flygbolaget har tvingas ställa in 929 flygningar i dag på grund av en strejk.

Noteringar kl 11.24
Index  Marknad  Notering  I dag  I år
Stoxx 600  Europa  379 -0,30% 10,60%
Stoxx 50  Europa  3.243  -0,30% 8,00%

FTSE 100  London  6.359  0,10% -3,20%
DAX 30  Frankfurt  10.957  -0,30% 11,70%
CAC 40  Paris  4.957  -0,60% 16,00%

SMI  Zürich  8.931  -0,40% -0,60%
IBEX 35  Madrid  10.412  -0,40% 1,30%
FTSE MIB  Milano  22.448  -0,40% 18,10%

SIX Nordic  Norden  120 0,30% 12,60%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?