Annons

USA-börser: Ränteoro håller tillbaka Wall Street<br />

Säljarna hade övertaget i fredagshandeln på Wall Street, som försökte smälta eftermiddagens starka jobbrapport. Dollarn steg tydligt vilket pressade energirelaterat samt mer defensiva sektorer medan finans lockade till sig köpare.

Strax efter klockan 18 noterades Dow Jones Industrial till minus 0,2 procent, SP500 backade 0,4 procent medan tekniktunga Nasdaq Composite var oförändrat.

Volymen var 400 miljoner aktier på NYSE och 970 miljoner på Nasdaq.

"Det här är utan tvekan den typen av jobbrapport som kommer fortsätta att hålla diskussionen kring en decemberhöjning vid liv. En siffra i sig själv är inte avgörande för en höjning, men den typen av siffra vi fick i dag går inte att skaka av sig", sade Tom Porcelli, chefsekonom vid RBC Capital i New York, till Reuters.

Defensiva sektorer hade det svårt i en miljö som präglades av tro på ett högre ränteläge. El- och gasbolag (utilities) var sämst presterande, sektorn sjönk 4 procent. Enligt Bloomberg News tenderar sektorn att ogillas av investerare i en miljö med stigande räntor.

Bättre gick det för finansrelaterat, där bank var en av vinnarna. Högre räntor ger ofta högre marginaler vid in- och utlåning för bankerna. Sektorn finans var upp 1 procent.

Vid sidan av ränterelaterade rörelser ökade Walt Disney 2 procent, efter att vinsten i det tredje kvartalet översteg förväntningarna.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 10 punkter till 2,33 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?