ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Dokument: Energijättens vägval

  • Foto: AP
Den amerikanska energijätten Exxon Mobil utreds för att ha förlett investerare genom att finansiera grupper som förnekar fossila bränslens inverkan på klimatet. Men på 1970-talet låg Exxons forskningsavdelning i framkanten av klimatforskningen.

I veckan avslöjade tidningen New York Times att delstatsåklagaren i New York utreder om den amerikanska energijätten Exxon Mobil vilselett investerare kring hur klimatförändringarna kommer att påverka energiindustrin. En talesperson för energijätten bekräftade utredningen under en presskonferens.

”Exxon Mobil erkänner att klimatriskerna finns”, sa företagets biträdande PR-chef Ken Cohen och påpekade att Exxon Mobile nu är för en särskild skatt på koldioxidutsläpp.

Det är en relativt ny inställning från energijätten, som sedan slutet av 1980-talet arbetat mot reglering som syftat till att minska koldioxidutsläpp och därmed motverka klimatförändringar. Det kan tyckas naturligt för ett företag vars verksamhet bygger på fossila bränslen – men det har inte alltid varit så.

Under 1970- och 1980-talen bedriver Exxon Mobil, som då bara hette Exxon, egen forskning kring hur koldioxidutsläppen från fossila bränslen påverkade klimatet. Allt pekar på samma sak:

”För det första finns ett vetenskapligt samförstånd om att det mest troliga sättet på vilket mänskligheten påverkar det globala klimatet är genom förbränningen av fossila bränslen”, säger forskaren James Black under ett föredrag inför högt uppsatta Exxon-chefer redan sommaren 1977 enligt Inside Climate News.

Ett år senare skriver han att all data pekar mot att effekterna av koldioxidutsläppen snart ska nå en kritisk nivå om de inte minskas. Exxons forskningsprogram fortsätter.

Energijätten publicerar en del av sina resultat i vetenskapliga tidskrifter och klappar sig själva på axeln för sina bidrag till den internationella forskningen kring koldioxidens effekter. Exxons forskare bjuds in av amerikanska politiker att delta i samtal om klimatförändringar.

Samtidigt är ledningen noga med att inte tala för högt om forskningen inför investerare och aktieägare. De eventuella riskerna för den egna verksamheten nämns inte i årsrapporter och faktumet att de influerade Exxons egna investeringsbeslut talas det tyst om. Till exempel tvekar bolaget kring utvecklingen av ett gasfält i Indonesien under 1980-talet på grund av de stora utsläpp som verksamheten skulle ge upphov till.

I slutet av 1980-talet drar Exxon abrupt ur proppen. I ett internt dokument som effektivt sätter stopp för forskningsprogrammet finns förklaringen – hotet om lagstiftning som skulle kunna påverka Exxons lönsamhet.

”Det finns inget närstående hot om lagstiftning för att kontrollera koldioxid. En anledning till detta är att det fortfarande inte har bevisats att ökningarna av koldioxid i atmosfären är ett allvarligt problem som kräver omedelbar handling”, står det i dokumentet.

Sommaren 1988 sveper en värmebölja in över USA. Torkan som följer är en av de värsta i landets historia. Totalt uppskattas den ha kostat uppemot 120 miljoner dollar i USA. Mellan 4.800 och 17.000 människor tros ha mist livet till följd av hettan. Den amerikanska kongressen håller utredningar och förhör om den globala uppvärmningen. Fler forskare börjar låta säkra på sin sak – oavsett vad 1988 års torka beror på går det inte att förneka att koldioxidutsläppen leder till högre temperaturer.

Samma år cirkulerar ett internt dokument med titeln The Greenhouse Effect. I det summeras energijättens nya ståndpunkt. Efter en detaljerad genomgång av forskningen kring växthuseffekten sammanfattar Exxons PR-avdelning bolagets nya linje – ”Understryk osäkerheten.”

Exxon byter helt strategi. Under hela 1990-talet och en bra bit in på 2000-talet hävdar bolaget att det råder delade meningar om hur fossila bränslen påverkar klimatet. Istället för att fortsätta sin egen forskning väljer Exxon att finansiera andra organisationer, så länge de inte kommer fram till att den globala uppvärmningen beror på koldioxidutsläpp.

Den ståndpunkten behåller Exxon hela vägen fram till 2007, när bolaget igen erkänner det deras egen forskning hela tiden visade – att den ökade koldioxiden leder till en global uppvärmning.

Att Exxon valde att lägga ner sin egen forskning, något de var ensamma om inom branschen, kan ha skadat bolaget i längden enligt forskaren Edward Garvey som tidigare jobbat för Exxon. 

”Det var en möjlighet att inte bara få sitta med vid bordet utan att på många sätt leda en del av diskussionen. Faktumet att de valde att inte göra det inför framtiden är ledsamt”, säger han till Inside Climate News.

Källor: L.A. Times, New York Times, Inside Climate News, Buzzfeed News.

RENOVERA? Hitta bästa privatlåneränta här (Extern tjänst)

Tyck till