Annons

Stockholmsbörsen: Astra klättrar på rapporten<br />

Stockholmsbörsen lågt på svagt minus vid lunchtid på torsdagen. Råvarusektorn och en del verkstadsbolag tyngde index. Astra Zeneca klättrade däremot på sin rapport, liksom omsusade Fingerprint, medan Meda inte föll marknaden på läppen.

Klockan 13.10 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ned 0,1 procent till noteringen 1.529. Aktier för cirka 9,7 miljarder kronor hade bytt händer.

Fingerprint Cards var än en gång börsens klart mest omsatta aktie och handlades upp 3,5 procent. Bolaget preciserade sin försäljningsprognos för 2015 i rapporten och räknar nu med en omsättning på 2,75-2,85 miljarder, mot bedömning om intäkter över 2,5 miljarder kronor.

Den mindre branschkollegan Precise Biometrics, som var näst mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen, föll däremot under Fingerprint Cards rapportkonferens på frågan om samarbetet bolagen emellan.

"Vi arbetar med att utveckla egna algoritmer och använder också andra delar från andra tillverkare", sade Fingerprint Cards vd Jörgen Lantto vid telefonkonferensen.

Han ville inte närmare precisera vad utvecklingsarbetet på detta område kommer att betyda i fråga om samarbetet med Precise Biometrics.

"Så är det i dag, och jag kommer inte att kommentera mer om framtiden nu. I dagsläget licensierar vi en del från Precise Biometrics", sade Jörgen Lantto vidare.

Precise Biometrics föll med drygt 8 procent under telefonkonferensen gång på onsdagsförmiddagen, och var vid lunchtid ned 6 procent.

Astra Zeneca steg 3,6 procent efter höjda helårsprognoser och något bättre resultat per aktie än väntat.

Ett annat rapporterande läkemedelsbolag, Meda, backade i stället en knapp procent. Prognoserna för innevarande kvartal nådde inte helt upp till förväntan, men underliggande siffror för det tredje kvartalet var bättre än väntat.

Recipharm, kontraktstillverkare inom läkemedelsindustrin, ledde förlorarlistan när aktien tappade 12 procent. Recipharm väntar sig en fortsatt försvagad efterfrågan för vissa produkter, framgick av kvartalsrapporten. Resultat efter skatt blev 0 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2015 (8), medan ebitda-resultatet ökade.

Skogsbolaget Holmen levererade rapportsiffror vid lunchtid, som var bättre än analytikernas prognoser. På börsen var aktien upp 0,7 procent 1,5 timmar efter rapportsläppet.

Coor Service Management, som gjorde debut på Stockholmsbörsen i somras, fick ett positivt mottagande på en delårsrapport som över hela linjen var bättre än väntat i SME Direkts analytikerenkät. Coor Service Management har en stark pipeline av nya potentiella kontrakt samtidigt som bolaget inte ser några större risker i kommande omförhandlingar, sade Coors vd Mikael Stöhr till Nyhetsbyrån Direkt.

Coor-aktien steg 4,5 procent.

Bland andra rapportaktuella bolag steg Pandox 1,2 procent medan Proffice handlades ned 4,4 procent.

Efter onsdagens rapportdrivna uppgång på 3,5 procent avancerade Swedish Match ytterligare 2 procent. Ett flertal nya höjda riktkurser kan noteras, däribland SEB:s 290 kronor och Nordeas 320 kronor, där bägge bankerna också upprepat sina köprekommendationer för snus- och cigarrbolaget.

Sektormässigt placerade sig råvarurelaterat i botten. Lundin Petroleum sjönk 2,5 procent. DNB Markets har sänkt rekommendationen för oljebolaget till behåll, från tidigare köp. Enquest var ned drygt 2 procent.

Oljepriset backade markant under sen onsdagseftermiddag och kväll, men stabiliserades under torsdagsförmiddagen.

Basmetallerna visade däremot rejäla nedgångar under onsdagsförmiddagen. SSAB handlades ned drygt 3 procent och Boliden med 1,3 procent. Lundin Mining tappade också strax över 3 procent.

SKF vände ned med 2,5 procent efter en stark utveckling på onsdagen, då bolaget hade kapitalmarknadsdag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?