ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen öppnar för flygskatt

  • Snart kan din semester bli dyrare. Foto: Lars Pehrson/TT

Finansdepartementet har tillsatt en utredning om att införa skatt på flygresor.
"Regeringen skickar dubbla budskap" säger branschorganisationen Svenskt Flygs generalsekreterare Anna Wilson.

Miljöpartiet har länge slagits för att införa en skatt på flygresor, men både finansminister Magdalena Andersson och infrastrukturminister Anna Johansson vill utreda frågan innan de tar ställning.

På torsdagens regeringssammanträde beslutades också att tillsätta en utredning. Chefsjuristen Gabriella Loman har utsetts till utredare och ska vara klar med uppdraget senast 30 november nästa år.

"Syftet är att flygets klimatpåverkan ska minska, vilket kan bidra till att nå
miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan", skriver regeringen.

Utredaren ska även se över hur skatten kan utformas så att den samverkar med målen om jobb, tillgänglighet och konkurrenskraft i alla delar av landet, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Miljöpartiet har tidigare föreslagit en skatt som gör en flygbiljett inom EU och utom EU 110 kronor respektive 270 kronor dyrare.

Det har fått Svenskt Flyg att gå i taket. Branschorganisationen hävdar i en egen rapport att en sådan skatt skulle minska antalet flygpassagerare med 2,4 miljoner passagerare per år och tiotusentals jobb är hotade. Svenskt Flyg beräknar att passagerarflykten skulle minska statens intäkter med över 3 miljarder kronor och BNP skulle falla med mer än 6 miljarder kronor.

Tyskland, Italien och Österrike är några länder i EU som redan har en passagerarskatt på flygresor. Nederländerna införde en skatt men tog bort den när trafiken från storflygplatsen Schiphol sjönk eftersom resenärerna valde att flyga från grannländerna. Nu varnar Svenskt Flygs generalsekreterare för samma utveckling i Sverige.

”Kastrup kommer tjäna mest på en svensk flygskatt”, säger Anna Wilson.

Hon är överraskad över regeringens beslut att utreda en flygskatt. I slutet av oktober träffade hon regeringen för att utarbeta en strategi som ska främja flyget i Sverige.

”Veckan efter tycker man det är en bra idé att eventuellt införa en flygskatt”, säger Anna Wilson som också pekar på att regeringens exportstrategi säger att flyget är viktigt för näringslivet.

”Det är dubbla budskap, man bör bestämma sig för vad man vill med flyget i Sverige”, säger hon.

Även oppositionen är kritisk till att regeringen vill utreda en flygskatt.

”Det är en överflödig utredning, det blir bara ännu en skatt på jobb och tillväxt utanför Stockholm”, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesman för Moderaterna.

 

Redan 2006 var en flygskatt aktuell men dåvarande finansministern Pär Nuders lag stoppades av alliansens valseger.

Tyck till