Annons

Räntor och valutor: Fokus på Fed och USA-data

Amerikanska statspappersräntor har handlats oförändrat till marginellt högre efter den svenska marknadens stängning på tisdagen, dollarn har samtidigt handlats aningen högre mot euron och japanska yen.

Marknadsaktörer ignorerade svag industriorderdata för september och höll i stället fokus mot viktigare data senare i veckan, främst fredagens sysselsättningsrapport för oktober, samt mot kommentarer från ledande Fedledamöter, för ytterligare vägledning om en eventuell räntehöjning i december.

ECB-chefen Mario Draghi, som representerar den andra sidan i FED/ECB-räntedifferensekvationen, upprepade på tisdagskvällen att ECB i december kommer att se över om banken erbjuder tillräckligt stöd till ekonomin.

Eftermiddagens amerikanska dataagenda bjuder på ADP-rapporten om den privata sysselsättningsutvecklingen i oktober, klockan 14.15, samt handelsnettot för september, klockan 14.30. Därefter väntas ISM:s tjänsteindex för oktober klockan 16.00.

Federal Reserves tre tyngsta ledamöter står också på talarlistan på onsdagseftermiddagen/natten till torsdagen; Janet Yellen klockan 16.00, William Dudley klockan 20.30 och Stanley Fischer klockan 1.30 (natten till torsdag).

Inget av de ämnen som Fedledamöterna ska tala om har någon direkt bäring på den aktuella penningpolitiken, men givet det något splittrade intryck som Fedledningen har gett under hösten finns förväntningar om att "the big three" kan vilja förmedla ett något mer enat budskap.

En av "avvikarna" i Fedledningen, Lael Brainard (som tillsammans med Daniel Tarullo har markerat att de inte vill höja räntan i år) ska också tala i Frankfurt klockan 11.30, men då handlar det om en paneldiskussion om finansiell stabilitet (där även riksbankschefen Stefan Ingves deltar).

Asiatiska börser utvecklas överlag starkt på onsdagen, i Tokyo inledde Japan Post sin börskarriär med en kraftig prisuppgång jämfört med IPO-kursen, och i Kina och Hongkong stärks börserna av signaler från centralbankschefen Zhou Xiaochuan om att börslänken mellan Hongkong och Shenzhen ska öppnas i år.

Marknaderna hittade också stöd i positiva tjänste-PMI från Japan och Kina. I Japan steg tjänste-PMI till 52,2 i oktober, från 51,4 i september. I Kina steg Caixins tjänste-PMI samtidigt till 52,0 från 50,5.

He Fan, chefekonom vid Caixin Insight Group, sade i en kommentar att uppgången i oktober-PMI visar att de tidigare stimulansåtgärderna har börjat ge effekt.

"Ekonomin har börjat visa tecken på stabilisering, vilket minskar behovet av ytterligare stimulanser", sade He Fan.

Tjänste-PMI för oktober står i fokus även i Europa på onsdagen, med det samlade indexet för euroområdet klockan 10.00, följt av ett motsvarande brittiskt index klockan 10.30.

I Sverige publicerar Silf/Swedbank sitt tjänste-PMI för oktober redan klockan 8.30. Vice riksbankscheferna Kerstin af Jochnick, klockan 16.30, och Cecilia Skingsley, kl 17.30, ska också tala på onsdagen, men Riksbanken publicerar endast bilder från Kerstin af Jochnicks tal.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?