ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Magdalena Andersson hyllar rut-avdraget

Finansminister Magdalena Andersson sågar lägre löner som ett sätt att få nyanlända flyktingar i arbete under Gasellgalan. I stället hyllar hon rut-avdraget.

Magdalena Andersson sågar både en generell lönesänkning och sänkningen av restaurangmomsen som metoder för att få fler nyanlända i arbete och säger att de inte är kostnadseffektiva. Men finansministern rosar i stället rut-avdraget – samma avdrag som hon själv var med och minskade i vårens ändringsbudget.

”Det är i alla fall kostnadseffektivt”, säger Magdalena Andersson under Gasellgalan på måndagskvällen.

Tidigare under kvällen rådde Industrivärdens vd Helena Stjernholm finansministern att försöka hitta fler möjligheter till samarbeten över blockgränserna.

”Verkligen ett bra råd, jag håller helt med henne. Och det har varit Stefan Löfvens ingång givet det parlamentariska läget i riksdagen”, säger Magdalena Andersson.

Bland de snabbväxande Gasellerna finns flera företag inom vårdsektorn. Men finansministern säger att de svenska politikerna varit ”naiva” när vinstdrivna företag släppts in i sektorn.

”Kvalitetskontroll är inte alltid det enklaste i de här företagen”, säger Magdalena Andersson.

Finansministern säger att hon oroas över matchningen på arbetsmarknaden, där många går arbetslösa trots att företagen har svårt att rekrytera rätt personal, och över bostadsbristen i storstäderna. Men på längre sikt är det framför allt de svenska skolresultaten, som i dag ligger under OECD-snittet, som oroar.

”Så kan vi inte rusta nästa generation om de ska kunna konkurrera”, säger finansministern.
”Det som är Sveriges grej i världsekonomin är att konkurrera med hög kunskap och hög kompetens.”

Tyck till