Annons

Nordenbörser: Norsk Hydro upp i Oslo

Nordenbörserna höll sig på plus i tisdagens handel, och utvecklades lite starkare än sina europeiska motsvarigheter.

Det nordiska samlingsindexet VINX Benchmark noterades vid 17-tiden till plus 0,6 procent till nivån 218.

Allt handlar om självförtroende. Folk är fortfarande på sin vakt, men många börjar nog bli mer övertygade om den globala återhämtningen. Om rapporterna fortsätter att övertyga i den här miljön finns det förutsättningar för ett rally vid årsskiftet. Personligen tror jag att det krävs mer bevis, sade Teis Knuthsen, chefsinvesterare vid Saxo Banks Private Banking-enhet i Danmark, till Bloomberg News.

Starkast utveckling bland de tre nordiska börserna visade Oslo där OBX-index stängde 1,2 procent högre.

På aktiefronten var Norsk Hydro en av vinnarna efter att konkurrenten Alcoa meddelat att det ska dra ned på sin smältningskapacitet. Aluminiumbolagets aktie stängde 4,2 procent högre.

Det var inte helt oväntat och det är lite mer än vad de rapporterade om i mars. För balansen är det positivt men marknaden skulle förmodligen hellre ha sett att det händer något i Kina, sade Hjalmar Ahlberg, analytiker vid Kepler Cheuvreux, till Bloomberg.

På danskt börsgolv hette vinnaren Coloplast efter en rapport som tolkades somrobust, sedan den prickat förväntningarna. Aktien steg 9 procent. OMXC20 var upp 0,7 procent.

Även Helsingfors hade vind i seglen med plus 0,5 procent för OMXH25. En av de bäst presterande aktierna var Metso som ökade 2 procent inför torsdagens rapport. Vidare har Danske Bank höjt sin rekommendation till köp från behåll för verkstadsbolaget.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?