ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ras på Shanghaibörsen

  • Kinabörserna rasar. Foto: TT
Shanghaibörsen rasar efter usel industristatistik. Vid 07.30-tiden svensk tid hade Shanghaibörsen backat med 4,7 procent.

Raset är bland annat som en följd av statistik som visar att industriföretagens vinster föll med 4,6 procent i oktober, mycket mer än väntat. Handlare uppgav också oro för myndigheternas tillslag mot flera mäklarfirmor för brott mot regler.

Det har varit oroligt på de kinesiska aktiemarknaderna sedan i somras då börserna började rasa efter en tids uppgång. Sedan dess har den kinesiska staten stödköpt aktier för att stabilisera marknaden. Nya siffror på torsdagen från Financial Times visade att den kinesiska staten via olika aktörer äger minst 6 procent av aktiemarknaden på det kinesiska fastlandet.

China Securities Finance Corp, som varit den huvudsakliga kanalen för den kinesiska statens stödköp, ägde vid sptembers slut totalt 742 olika aktier, i juni ägde man endast två.

Asienbörserna sjönk i övrigt under veckans sista handelsdag. Klen japansk statistik fick Tokyobörsen på fall. Nikkei 225-index stängde 0,3 procent lägre medan det bredare Topixindexet sjönk med 0,5 procent.

Taiwanbörsen sjönk med 1,0 procent medan Seoulbörsen stängde på en i det närmaste oförändrad nivå.

Hongkongbörsen ligger samtidigt på minus 1,7 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer