Annons

Stockholmsbörsen: Öppning uppåt<br />

Stockholmsbörsen öppnar något uppåt på torsdagen. Bryggeriet Kopparbergs stiger kraftigt efter sin rapport. New York håller stängt på grund av Thanksgiving, men i Stockholm finns aktiviteter i form av både bolagsrapporter och kapitalmarknadsdagar, bland annat NCC:s.

Med cirka en halvtimme kvar till öppning var Euro Stoxx 50-terminen knappt 0,1 procent ned. Terminerna för de ledande indexen i London, Frankfurt och Paris var samtidigt blandade kring nollan, och IG:s förhandel indikerade en oförändrad öppning för OMXS30.

Under morgonen har NCC släppt huvudnyheter från dagens kapitalmarknadsdag: nya finansiella mål, och detaljer kring utdelningen av bostadsdelen Housing under nästa år. Utdelningen föreslås ske i stället för kontantutdelning.

Bland annat ska tillväxten uppgå till 5 procent efter utdelningen av Housing och rörelsemarginalen höjas till 4 från dagens cirka 3 procent under 2016-2020.

 

Några medelstora och mindre bolag har rapporterat:

* Installatören Bravidas resultat efter skatt blev 109 miljoner kronor för det tredje kvartalet (58), och omsättningen uppgick till 3,3 miljarder kronor (2,8). Den organiska tillväxten var med 6 procent högre än marknadens, enligt bolaget.

* Kycklingföretaget Scandi Standards resultat efter skatt blev 48,5 miljoner kronor under det tredje kvartalet (32,1), och omsättningen uppgick till 1.396 miljoner kronor (1.359). Fortsatt prispress väntas i Danmark, och i Norge kommer det troligen att ta ett tag innan marknaden har återhämtat sig, enligt bolaget.

* Ventilationsbolaget Systemairs rapport var sämre än väntat vad avser rörelsemarginalen, som uppgick till 8,3 mot väntade 10,2 procent, efter lägre försäljningsvolymer. Bland annat minskade den ryska försäljningen med hela 40 procent.

* NGM-noterade Kopparbergs Bryggeri omsatte 593 miljoner kronor under juli-september (509) och ökade resultatet till 89,7 från 45,7 miljoner kronor under samma period.

* Sensys Gatso omsatte 100,3 miljoner kronor under det tredje kvartalet (43), och rörelsemarginalen exklusive förvärvskostnader uppgick till 7,9 miljoner kronor.

* Swedish Match har presenterat den finansiella utvecklingen för STG med anledning av den strategiska översynen av verksamheten.

Övrigt:

* Registreringarna av tunga lastvagnar i EU ökade med 5,5 procent i oktober på årsbasis, enligt branschorganisationen Acea.

* Lundin Petroleum har borrat torrt i brunnen Selada utanför Malaysia, en av många i landet, där borrning påbörjades den 9 november i år.

* Digitalpennebolaget Anoto har tagit in 115 miljoner kronor genom en riktad nyemission till kursen 1:13 kronor. Utspädningen är 9,6 procent.

* NCC säljer ett andelsprojekt i Berlin för cirka 515 miljoner kronor.

* Munksjö upprepar sina finansiella mål och helårsutsikter inför sin kapitalmarknadsdag, som inleds klockan 9.

 

Rekommendationsändringar:

* Deutsche Bank sänker sin rekommendation för SKF till sälj från behåll, och riktkursen till 133 från 140 kronor.

* RBC sänker H&M till sector perform från outperform och riktkursen till 335 från 350 kronor.

 

Makroagendan är tunn. Under förmiddagen publicerar SCB statistik över hushållsutlåningen i oktober, som väntas ha ökat med 7,4 procent enligt SME Direkt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?