ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fuskfälla hotar värmepumpsägare

  • Fusket med reparationer av värmepumpar blir allt större. Foto: TT

I en färsk rapport varnar försäkringsbolaget Folksam för oseriösa värmepumpsreparatörer. Enligt bolagets undersökning kostar överdrivna reparationskostnader miljonbelopp för villaägare.

Folksam har följt skadestatistiken för värmepumpar sedan 1999 och tidigare har antalet skador befunnit sig i en stigande trend. Under 2014 skedde dock ett trendbrott. Totalt anmäldes cirka 5.200 värmepumpsskador vilket är en minskning från tidigare år.

När de gjorde en djupare granskning av 50 skadekontroller stötte de dock på trubbel. Det sammanlagda skadevärdet för de 50 kontrollerna uppgick till 3,6 miljoner kronor enligt reparatörernas förslag men Folksams granskning visade i stället att kostnaden var 1,42 Mkr. En skillnad på hela 60 procent.

”Det är rent ut sagt skrämmande. Med en så stor minskning av reparationskostnad efter skadekontroll kan man misstänka att reparatörer väljer att både överdebitera och hitta på skador. Dessutom ser vi i flera fall att både konsumenter och reparatörer begår miljöbrott i samband med reparationer”, säger Robert Öhrner, byggskadespecialist Folksam.

Han får även stöd av Per Jonasson, vd för Svenska kyl- och värmepumpföreningen.

”Om reparatören saknar kompetens kanske de byter hela enheten i stället för en trasig komponent. Det finns firmor som kanske inte borde jobba i vår bransch”, säger han till DN.

I Folksams rapport kommer man fram till att förutom överpriser så förekommer det även påhittade skador och felbedömningar. Dagens värmesystem kräver dessutom allt mer kompetens då de innehåller mer elektronik.

Köpa nytt hus? Hitta bästa möjliga bolåneränta här (Extern tjänst)

Tyck till