Annons

Stockholmsbörsen: Volvo i botten<br />

Stockholmsbörsen föll tungt på tisdagen och ett nedskjutet ryskt stridsplan bidrog kraftigt till stämningen. Planet sköts ned av Natomedlemmen Turkiet och händelsen liknades av den ryska presidenten Vladimir Putin vid att få "en kniv i ryggen".

Nedgången slog mot de flesta branscher, även om säkerhetsbolag och oljeaktier i några fall lyckades klamra sig fast på plussidan.

OMXS30-index hade vid stängning backat 1,8 procent till 1.489. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 19,8 miljarder kronor. Av de 30 aktier som ingår i det svenska storbolagsindexet backade samtliga utom två.

Basmetallerna hämtade sig efter att på måndagen och i asiatisk tisdagshandel ha handlats på de lägsta nivåerna sedan finanskrisen. Oljan klättrade vidare efter beskedet från Saudiarabien på måndagen, där landet förklarade sig redo att göra "vad som krävs" för att stabilisera marknaden.

I botten av OMXS30 parkerade Handelsbanken och Volvo med nedgångar på omkring 3 procent. Verkstadsaktierna föll överlag och även Alfa Laval, som höll kapitalmarknadsdag i Köpenhamn, Atlas Copco och Sandvik noterade nedgångar i trakterna av 2,5 procent.

På plussidan fanns Lundin Petroleum, som steg 2,5 procent, och Securitas. Den sistnämnda aktien har tagits in på Credit Suisse senaste "European Top Picks"-lista.

Bland de mindre gruvbolagen rusade Lundinkontrollerade Ngex 51 procent, sedan bolaget i en uppdatering skruvat upp estimaten för en av de argentinska tillgångarna rejält.

Uppåt var det också för Nordic Mines som lyfte drygt 3 procent till 2:02 kronor. Aktien handlades för två veckor sedan till knappt 0:30 kronor och marknadsvärdet för bolaget, vars gruva ligger i malpåse, är numera cirka 1,2 miljarder kronor.

Fingerprint Cards noterade under förmiddagen rekordkursen 536 kronor sedan bolagets sensor visat sig ingå i en ny modell från den stora kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi. I eftermiddagens nedgång föll dock även Fingerprint tillbaka och stängde ned 2,1 procent. Även Precise Biometrics produkt Biomatch ingår i den nya telefonmodellen. Precise handlades upp 2,3 procent.

Sectra har tecknat ett flerårigt avtal med den amerikanska sjukvårdskedjan Breast Cancer of Acadiana i Louisiana om PACS. Aktien gick bättre än index och var oförändrad.

Bilbesiktningsbolaget Opus gick mot strömmen med en uppgång på nära 5 procent. Enligt vd Magnus Greko har det förslag till ändring av Sveriges bilprovningsregler som föreslagits av Transportstyrelsen mycket små möjligheter att gå igenom i nuvarande form.

"Det finns ingen stor vinnare på förslaget. Vi tror att Transportstyrelsen helt enkelt har fått mycket mer att göra, utan att ha fått några utökade resurser", sade Magnus Greko vid ett investerarmöte.

Pandox höll en så kallad hotellmarknadsdag där bolaget förutspådde en avtagande tillväxt på hotellmarknaden under 2016. Aktien tappade 1,6 procent.

En annan av dagens förlorare var ögonsensorföretaget Tobii, som legat i utförsbacke sedan flera av storägarna minskat sina innehav i förra veckan. Tisdagens nedgång var 3,6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?