Annons

Stockholmsbörsen: Politisk oro tynger<br />

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel med en rejäl nedgång, i likhet med de större europeiska indexen. Fortsatt terrorberedskap i Bryssel och ett nedskjutet ryskt stridsplan bidrog till den dystra stämningen.

Nedgången var bred, med såväl banker som verkstadsbolag bland de större förlorarna. En lätt uppgång av råvarupriserna, från låga nivåer, räddade gruvbolagen från större ras.

I biometrisektorn steg både Fingerprint Cards och Precise Biometrics efter en order från Kina.

OMXS30-index var vid 10.10-tiden ned 1,3 procent till nivån 1.497. Omsättningen var då 7,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I Europa var tyska DAX 1 procent ned medan CAC 40 backade 1,6 procent i Paris.

Av de 30 aktier som ingår i det svenska storbolagsindexets backade alla utom två.

I botten återfanns MTG och SCA, med nedgångar på 1,8 procent. Verkstadsbolag som Atlas Copco, SKF och Alfa Laval förlorade även de klart över 1 procent.

Även storbankerna utgjorde sänken, med Handelsbanken svagast i sektorn efter att ha tappat 1,4 procent. Bäst klarade sig Nordea, -1,1 procent.

Ensamma på plussidan var Lundin Petroleum och Swedish Match. Även Securitas var nära toppen, sedan aktien kvalat in på Credit Suisse senaste "European Top Picks"-lista.

Basmetallerna stabiliserades på morgonen, efter att på måndagen och i asiatisk tisdagshandel ha handlats på de lägsta nivåerna sedan finanskrisen. Koppar föll då under 4.500 dollar per ton och nickel nådde sin lägsta nivå sedan 2003, innan en uppåtrekyl inleddes. Oljan handlades nära de högsta nivåer som nåddes sedan Saudiarabien på måndagen förklarat sig villigt att "göra vad som krävs" för att stabilisera marknaden.

Boliden och Lundin Mining backade dock 1,3 respektive 1,1 procent.

Bland de mindre gruvbolagen rusade Lundinkontrollerade Ngex över 50 procent, sedan bolaget i en uppdatering skruvat upp estimaten för en av de argentinska tillgångarna rejält.

Uppåt var det också för Nordic Mines, som adderade 19 procent till 2:34 kronor. Aktien handlades för två veckor sedan till knappt 0:30 kronor. Marknadsvärdet för bolaget, vars gruva ligger i malpåse, är nu cirka 1,4 miljarder kronor.

Fingerprint Cards nådde nya rekordkursen 536 kronor, sedan bolagets sensor visat sig ingå i en ny modell från kinesiska Xiaomi. Även Precise Biometrics produkt ingick. Aktierna handlades vid 10.10-tiden knappt 2 respektive knappt 7 procent upp för dagen.

Nätsäkerhetsföretaget Clavister, som rapporterade intäkter om 20,1 miljoner kronor (16,0) för det tredje kvartalet, steg 6,3 procent.

På makroagendan står från USA en uppdaterad BNP för det tredje kvartalet samt handelsnetto klockan 14.30. Amerikanskt husprisindex väntas klockan 15 och hushållens konfidensindikator klockan 16.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?