Annons

Räntor och valutor: Något starkare euro

Europeiska räntor sjönk och euron stärktes något på tisdagen efter ett starkare IFO-utfall än väntat.

USA-räntorna sjönk och dollarn tappade mot yenen efter ökad geopolitisk oro sedan turkiskt flyg skjutit ner ett ryskt stridsplan, som enligt Turkiet kränkt turkiskt luftrum. Rysslands president Vladimir Putin liknade nedskjutningen vid att få "en kniv i ryggen" och varnade för allvarliga konsekvenser för relationerna mellan Turkiet och Ryssland.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 2 punkter till 0,52 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen stängde 2 punkter lägre på 0,84 procent.

Fokus under förmiddagen var tyska IFO-index som visade att klimatet i det tyska näringslivet steg oväntat i november. Förväntningarna låg på 108,2, vilket skulle ha varit oförändrat från månaden före, men index steg i stället till 109,0.

Index över det aktuella läget steg till 113,4 från reviderade 112,7 föregående månad, väntat var 112,4, medan index över förväntningarna om framtiden steg till 104,7 från reviderade 103,9 föregående månad, väntat 104,0.

En IFO-ekonom sade till Reuters att sentimentet i november till stor del inte påverkats av den ökade globala oron och att Parisdåden inte fått någon noterbart negativ inverkan.

Tidigare på morgonen rapporterades att Tysklands BNP ökade med definitiva 0,3 procent under tredje kvartalet, från kvartalet före, och med 1,8 procent jämfört med ett år tidigare. Det var i linje med förväntningarna och det preliminära utfallet.

Framförallt den offentliga konsumtionen ökade mer än preliminärt angivits, medan kapitalinvesteringarna däremot oväntat reviderades ned och det gjorde även exporten.

Commerzbanks chefekonom, Jörg Krämer, noterade i ett kundbrev att orderingången från tillväxtmarknaderna har fallit kraftigt sedan sommaren, men att den starka inhemska konsumtionen uppenbarligen har motverkat denna faktor. Den ekonomiska tillväxten väntas bara dämpas en aning under det kommande året, till 1,5 procent från 1,8 procent 2015.

Nordea skrev i en kommentar att Tysklands BNP antagligen kommer att bli starkare under fjärde kvartalet än under tredje.

"Det är åtminstone budskapet från dagens IFO-data och PMI-utfallen vi fick i går. Affärssentimentet i detaljhandeln och byggsektorn har sällan varit bättre under de senaste tjugo åren", skrev Holger Sandte på Nordea i ett kundbrev.

Han tillade att sentimentet i tillverkningssektorn har förbättrats, trots motvind från tillväxtmarknaderna och till och med företagens hittills tröga investeringar kan komma att stiga nästa år.

"Det sista den tyska ekonomin behöver är mer stimulans från ECB", konstaterade ekonomen.

Mjuka signaler kom från Bank of Englands chefekonom, Andy Haldane, som inför ett parlamentsutskott sade att riskerna mot inflationen pekar väsentligt mot nedsidan och att de ser värre ut än i BOE:s inflationsrapport tidigare i november. Han sade att penningpolitiken behöver vara inriktad på att röra sig i vilken riktning som helst, beroende på hur data och risker, inhemska och internationella, utvecklar sig. När räntorna börjar höjas räknar han med att höjningarna blir både gradvisa och begränsade.

USA-räntorna steg något efter statistik på eftermiddagen. BNP-tillväxten för tredje kvartalet reviderades, som väntat, upp till 2,1 procent i beräknad årstakt.

Unicredits Harm Bandholz noterade att upprevieringen främst speglade ett mindre negativt bidrag från lager som delvis motverkades av nedåtrevideringar för hushållens konsumtion och export.

Negativa nyheter kom dock i form av de amerikanska hushållens konfidensindikator, som oväntat sjönk till 90,4 i november, från 99,1 i oktober, väntat var en uppgång till 99,5.

Det var den lägsta nivån som indexet legat på sedan i september 2014 och Lynn Franco, ansvarig för ekonomiska indikatorer vid Conference Board, sade i en kommentar att indexförsvagningen främst var ett resultat av mindre gynnsamma omdömen om arbetsmarknaden. Omdömena om affärsförhållandena var mer blandade.

På valutamarknaden har euron stärkts marginellt till 1:064 mot dollarn, medan dollarn i sin tur har tappat lite till 122:59 mot yenen.

Kronan var stabil kring 9:27 mot euron och stärkts med 1 öre till 8:71 mot dollarn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?