Annons

Europabörser: Nedskjutet plan skrämmer marknaden

De ledande Europabörserna har handlats ned i negativt territorium nu på förmiddagen. Marknaden oroas av att ett ryskt stridsflygplan har skjutits ner vid gränsen mellan Turkiet och Syrien.

Europabörserna inledde tisdagen något lägre, men kurserna fick en extra skjuts nedåt när uppgifterna om det nedskjutna planet blev kända.

Hittills bekräftar både Turkiet och Ryssland att planet är ryskt. Men när Turkiet säger att planet kränkte turkiskt luftrum och sköts ned av två F16-plan uppger ryska myndigheter att det hela tiden befann sig i Syrien och att det sköts ner av marktrupper.

Nedgångarna är hittills relativt breda. Oljebolagen tappar generellt något mindre än övriga bolag i spåren av ytterligare en stärkning av oljepriserna. Fordonssektorn ligger runt nollstrecket med stöd av en uppgång på 3,0 procent för Volkswagen. Bolaget uppger sig ha hittat tekniska lösningar för 90 procent av de berörda bilarna i utsläppsskandalen.

Flygbolag går generellt svagt efter att de amerikanska utrikesdepartementet i går utfärdade en generell resevarning för amerikanska medborgare. Bland annat backar Lufthansa 2,5 procent. Easyjet, som meddelat att alla flyg till egyptiska Sharm el-Sheikh ställs in fram till januari, tappar 4,0 procent.

På statistikfronten kom det tyska Ifo-indexet in något bättre än väntat. Den definitiva tyska BNP-tillväxten i det tredje kvartalet förblev oförändrad mot det preliminära utfallet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?