Annons

USA-börser: Alcoa rusade<br />

De ledande börsindexen i New York pendlade mellan plus och minus under måndagens handel, för att sedan avsluta sessionen strax under nollstrecket. Allergan och Pfizer backade efter att bolagen bekräftat samgående och flera råvarubolag gick i samma riktning efter fallande basmetallpriser.

Dow Jones noterades vid stängning till minus 0,2 procent vid nivån 17.793 medan Nasdaq hade backat 0,1 procent till nivån 5.102. Äve S&P 500 stängde 0,1 procent lägre vid 2.087.

Omkring 180 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1,6 miljarder på Nasdaq.

Storbolagsindexet S&P 500 tyngdes delvis av råvarusektorn efter kraftigt sjunkande basmetallpriser på måndagen - kopparn föll till den lägsta nivån på sex år och nickel till den lägsta på över tio år. Gruvjätten Freeport-Mcmoran noterades för en nedgång om 3,0 procent på Wall Street.

I motsatt riktning gick aluminiumtillverkaren Alcoa som trots ett sjunkande aluminiumpris avancerade med drygt 4,4 procent. Aktien rusade efter att aktivistinvesteraren Elliott Management meddelat att man äger en 6,4-procentig andel av Alcoa samt att man anser Alcoa vara "betydligt undervärderat".

Läkemedelsjättarna Allergan och Pfizer bekräftade det omtalade samgåendet bolagen emellan. Fusionen innebär en bolagsvärdering om 160 miljarder dollar och gör det nya läkemedelsföretaget till det största i världen sett till omsättning. Aktierna backade med 3,4 respektive 2,6 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk med 1 punkt till 2,26 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?