Annons

Räntor och valutor: Dollarn rör sig uppåt

USA-räntorna steg i den sena handeln på fredagen, med den tioåriga statsobligationen upp 3 punkter till 2,26 procent. Japan har helgstängt på måndagen medan övriga Asienbörser överlag är upp.

Penningpolitisk divergens fortsätter att prägla marknaderna, där Federal Reserve går mot höjning den 15-16 december medan ECB (och i viss mån BOJ) antas lätta mer i närtid.

Fed-ledamöter har på senare tid hållit frågan om att FOMC ska agera i december högst levande, men även betonat att höjningarna därefter kommer att ske gradvis och vara fortsatt databeroende.

"Fed har lovat att inte gå för snabbt fram. Inflationen är fortsatt låg", sade Gennadij Goldberg på TD Securities till Bloomberg News.

William Dudley, Fed-chef i New York, sade att USA:s ekonomi befinner sig i ganska bra skick och att FOMC:s beslut om räntan i december kommer att vara databeroende. Vi får se vad som händer med inkommande data nu, men själv tror han att han relativ snart kan vara rimligt säker på inflationen.

John Williams, Fed-chef i San Francisco, sade att om det fortsätter att komma in bra data så finns det starka skäl för Federal Reserve att höja räntan i december. Arbetsmarknaden är bättre och inflationen stabiliseras.

Fed funds-terminerna indikerar för närvarande en sannolikhet på 70 procent att Fed höjer i december.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 123:20 mot yenen, medan euron tappat till 1:0610 mot dollarn, efter att ha handlats på 1:0780 som högst förra veckan.

ECB-chefen Mario Draghi sade i fredags att ECB kommer att göra vad som krävs för att snabbt höja inflationen. Nästa rådsmöte är den 3 december.

"Det är troligen rimligt att vi kan spendera tid under 1:05 (i EUR/USD) just nu. Det ser ut som vi håller på att bygga upp en rätt klassisk 'sälj på ryktet, köp på faktumet'", sade Ray Attrill på National Australia Bank till Bloomberg News.

På måndagens agenda står preliminära inköpschefsindex från euroområdet. Tyska industri-PMI väntas ha sjunkit marginellt till 52,0 från 52,1, medan industri-PMI i euroområdet antas ligga kvar på 52,3.

Eurogruppen ska hålla möte som planerat klockan 15.00 i Bryssel, trots den höjda hotnivån i staden.

I USA väntas Markits preliminära industri-PMI visa en liten nedgång till 54,0 från 54,1.

För svensk del kommer ESV:s nya budgetprognos, klockan 10.00. Statsbudgeten är mer i fokus efter den kraftigt ökade flyktingströmmen samtidigt som flera "ankare" är ifrågasatta: överskottsmålet, utgiftstaken och "krona-för-krona"-principen för finansiering av nya utgifter.

ESV spådde i september att statens budgetsaldo skulle visa ett underskott på 38 miljarder kronor i år och underskott på 27 miljarder kronor nästa år.

Riksgälden å sin sida såg i oktober ett underskott på 45 miljarder kronor i år och 33 miljarder kronor nästa år.

Senare i veckan väntas bland annat för svensk del barometer från KI, detaljhandel och hushållsutlåning från SCB och en stabilitetsrapport från Riksbanken.

Internationellt kommer bland annat tyska IFO-index, EMU-barometer och från USA order varaktiga varor, privatkonsumtion och BNP-revidering.

USD/SEK 8:7404 (8:6770) EUR/USD 1:0618 (1:0683)
EUR/SEK 9:2797 (9:2697) USD/JPY 123:19 (122:84)
Jp obl 2 -0,02 (-0,02) Jp obl 10 0,32 (0,32)
Ty obl 2 -0,39 (-0,39) Ty obl 10 0,48 (0,47)
US obl 2 0,92 (0,89) US obl 10 2,26 (2,23)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?