ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dokument: Terrorns propagandamaskin

Terrorgruppen Islamiska statens anhängare syns på sociala medier som Twitter, Facebook och Youtube. Men i själva verket tycks en väloljad propagandamaskin hålla strikt kontroll över informationen som sipprar ut ur kalifatet.

Mycket uppmärksamhet ägnas åt de vardagsbilder som kablas ut från territorierna IS kontrollerar i dag. Twitterkonton tillhörande soldater publicerar filmklipp från fältet och uppdateringar om livet i kalifatet. Unga kvinnor som färdats från Västeuropa och driver bloggar om sin nya vardag är en särskild kategori som får stor uppmärksamhet i deras hemländer.

Samtidigt finns tydliga tecken på att IS har strikt kontroll över informationen som sipprar ut ur terrorgruppens territorium. Avhoppare vittnar om att de fått sina mobiltelefoner och kameror konfiskerade när de tagit sig till terrorgruppen.

För lite mer än ett år sedan började de första produktionerna från al-Hayat Media cirkulera på nätet. Mediegruppen producerar blodiga filmklipp med avrättningar, propagandafilmer om det goda livet i kalifatet och det engelskspråkiga magasinet Dabiq – alla riktade till en utländsk publik.

I intervjuer med den amerikanska tidningen Washington Post berättar tidigare IS-anhängare om den massiva mediemaskin som ligger bakom propagandan. I ett kontor i närheten av staden Aleppo i västra Syrien där magasinet Dabiq produceras uppskattas ett hundratal personer arbeta. I försök att kartlägga mediemaskinen bakom terrorgruppens framgång har analytiker lokaliserat över 30 mediekontor i regionen som på något sätt rapporterar till IS:s huvudkvarter i Raqqa.

En tidigare kameraman för IS, marockanen Abu Hajer, berättar för om de förmåner som gruppens propagandaarbetare får. Själv tjänade han sju gånger så mycket som vanliga soldater och fick extrapengar för att täcka mat, kläder och annan nödvändig utrustning. Han slapp betala skatt, fick ett hus i närheten av den syriska staden Raqqa och tillgång till en tjänstebil.

Höga löner och fina förmåner är inte det enda som talar för att mediearbetarna sitter högt i hierarkin. En tidigare säkerhetsarbetare beskriver hur han bevittnat en halshuggning i staden al-Bab i västra Syrien. Bödeln läste sina repliker från kort och filmades med svärdet i luften flera gånger för att det skulle kunna filmas från olika vinklar. Inte förrän den ansvarige för det närvarande filmteamet gav grönt ljus kunde avrättningen äga rum.

IS:s propagandamaskin lockar inte bara utländska sympatisörer – den tycks också drivas av dem. Det gäller inte bara personer som Mohammed Emwazi, britten som tros varar mannen som kallats ”Jihadi John” och som synts i några av IS första propagandafilmer. Analytiker på Middle East Media Research Institute beskriver hur kvaliteten och tilltalet i IS:s propaganda vittnar om att de som producerar den är vana att tilltala en västerländsk publik.

Avhoppare som arbetat nära medieproduktionerna vittnar om att flera av gruppens viktigaste propagandafilmer producerats och redigerats av en amerikan som ännu inte identifierats. Abu Talha al Alamani, tidigare en tysk rappare och numera IS-krigare, har också kunnat kopplas till propagandaarbetet.

Det är svårt att veta hur framgångsrik IS:s mediestrategi har varit. Anekdotiska berättelser från avhoppare pekar på att möjligheterna att radikalisera och rekrytera nya medlemmar mycket riktigt har förflyttats från fysiska till digitala miljöer.

Men enligt experter är det svårt att uppskatta hur stort inflytande mediestrategin egentligen har.

”Det finns andra grupper som har utökat antalet medlemmar snabbt utan sociala medier”, säger till exempel statsvetarprofessorn Max Abrahms till Atlantic och nämner den nigerianska terrororganisationen Boko Haram som ett exempel.

Andra, som analytikern Brian Michael Jenkins vid tankesmedjan RAND Corporation, noterar att möjligheterna att leva ut det heliga kriget på sociala medier också kan fungera som ett utlopp för extremistiska handlingar utan att anhängarna måste lämna sina trygga hem. Faktum kvarstår att majoriteten av IS:s rekryter kommer från Mellanöstern och Nordafrika, inte Europa och Nordamerika.

Källor: The Atlantic, Washington Post, The Walrus, CNN, Middle East Media Research Institute, Brookings Institution, Vice News, al-Jazeera.

Tyck till