ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Debatt: Politikerna måste erkänna att de hade fel om migrationen

  • Foto: Claes-Göran Flinck.
Flyktingkrisen och terrordåden i Paris har präglat nyhetsrapporteringen de senaste veckorna. Jag vill se konkreta insatser och diskussioner om hur vi ska fortsätta att bygga landet när vi har klarat av de akuta problem vi upplever nu, skriver Tommy Jacobson, ordförande för Varenne investment.

För första gången i mitt liv har jag känt något som kan liknas vid en personlig oro för att drabbas av ett terrordåd. Förra lördagsmorgonen vaknade jag och fick alla detaljer i tv-rutan av det hemska som hänt i Paris under natten. Jag skulle gå på Madonna-konsert och kände plötsligt oro. Ska jag utsätta mig för risken att gå till Tele2-arena samma kväll? Min dotter försökte övertala mig att inte gå.

Dagarna som har följt har varit kantade av inställda evenemang i Europa, varningar om nya attacker, utökade bombningar i Syrien och politiker som försöker lugna den så kallade allmänheten. Vilket i och för sig kan ge ganska märkliga cirkelresonemang där höjda hotnivåer och efterlysningar av eventuella terrorister som kan finnas i Sverige, i nästa mening följs av en smått absurd uppmaning att det finns ingen anledning till oro.

Allt tycks vara ett kaos och läget nattsvart. Så är det naturligtvis inte. Sannolikt kommer även vi i Sverige att drabbas av något hemskt, allt annat känns orealistiskt mot bakgrund att vi har tusentals människor i landet som vi inte vet vilka det är. Att inte tro att åtminstone några av dessa är här för ställa till förödelse och kaos är rent önsketänkande. Men det är inte dessa fåtal som kommer att sätta agendan för hur vårt samhälle kommer att utvecklas över tiden.

Det är i stället dem som jag kallar framtidsbyggarna som kommer att säkerställa att vi även de kommande hundra åren kommer fortsätta att utveckla vår frihet och vårt demokratiska samhällssystem. Det är däremot inte genom att stoppa huvudet i sanden för de problem som vi har som vi kan fortsätta den utvecklingen. Det är inte genom att starta käcka upprop i sociala medier med färgglada hashtags eller genom att skriva snusförnuftiga inlägg på ledar- eller kultursidor som några problem löses.

Jag personligen är så trött på att se och höra alla kändisar och komiker i morgonsofforna försöka att överträffa varandra i ”godhet” och indignation över allt som sker. Utan ett uns av konkreta idéer på lösningar. Inte heller vill jag se fler nationella samordnare så fort ett problem dyker upp i samhället.

Jag vill se konkreta insatser och diskussioner om hur vi ska fortsätta att bygga landet när vi har klarat av de akuta problem vi upplever nu. Det inger vare sig trovärdighet eller respekt att samma människor som för två månader sedan stod upp i diverse sammanhang och deklarerade att vi kan ”ta emot alla” och ”det finns inget tak” nu 60 dagar senare står vilsna och till synes förvånade och kräver att andra länder ska ”ta sitt ansvar” och hjälpa oss ur knipan.

Jag skulle uppleva det som så otroligt mycket mer respektingivande och förhoppningsfullt om alla dessa politiker och debattörer ödmjukt konstaterade att ”vi hade fel” och sedan började att på allvar diskutera hur vi ska hantera samhällsproblemen. Att problemen finns är vi nog ganska överens om i dagsläget.

Hur ska vi förse de som faktiskt är flyktingar, som flyr krig, med tak över huvudet? Kanske tvingas vi att säga stopp till ekonomiska flyktingar hur gärna vi än vill ta emot alla. Hur ska vi få ut alla människor, både nyanlända och andra utan jobb, i arbetslivet? Vi kanske tvingas att acceptera att alla arbeten inte kan nå upp till det som fackföreningar betraktar som minimilöner, hur gärna vi än vill att alla ska tjäna bra med pengar.

Samtidigt kanske vi måste ställa krav på att människor faktiskt måste flytta inom landet till där jobb finns, hur gärna vi än vill att alla ska få bo där de önskar. Det finns massor av frågor runt det som vi kan kalla ”huret”, som måste diskuteras. Det är det svåra. Att vi vill lösa problem kan nog de flesta enas kring. Det är det enkla.

Och framför allt måste vi uppmuntra alla människor i Sverige som vill starta företag, vare sig det är i syfte att anställa fler människor eller bara att försörja sig själva.

Bortom allt elände vi ser i dag finns en fantastisk potential i de människor som finns i Sverige. Alla de som vill och kan utveckla vårt land.

Tommy Jacobson, ordförande, Varenne investment och ordförande, Stiftelsen Goodsport

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Tyck till