ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Advokaten: Han nekar till terroranklagelser

  • Den misstänkte greps i Boliden på torsdagen. Foto: Robert Granström/TT

Många frågor kvarstår kring polisens agerande kring den terrormisstänkte 22-åringen Mutar Muthanna Majid.
Den misstänkte nekar till brott i förhör, uppger hans advokat.
På lördagskvällen kom beskedet att mannen är fortsatt anhållen.

Den misstänkte mannen har förhörts under lördagen. Utredningen kommer att fortsätta under söndagen, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande i kväll. Senast i morgon klockan 12.00 måste åklagaren besluta om han ska begära mannen häktad eller ej.

Advokat Ola Salomonsson sade till Aftonbladet i en kort paus i förhören att han själv ännu mest suttit i bakgrunden och lyssnat men att han upplever att 22-åringen nekar till brott.

"Min uppfattning är att han nekar. Jag förstår att det låter luddigt. Jag borde veta mer senare i dag."

22-åringen mår under omständigheterna väl, enligt Salomonsson.

"Han hanterar situationen ganska bra. Det är ansträngt, men ska nog gå väl", säger Salomonsson som också understryker sekretessen som hindrar honom att säga så mycket från förhöret, som hålls via tolk.

Vice chefsåklagaren Hans Ihrman har till klockan 12.00 på söndagen att besluta om han ska begära den misstänkte häktad, vilket advokaten säger att han ännu inte vet om Ihrman tänker göra.

Majid är anhållen på den lägre misstankegraden – skäligen misstänkt – för att i Stockholm ha förberett terroristbrott. Var själva terroristbrottet skulle begås är oklart.

En förvirrande omständighet är att Majid, likt många araber, använt sig av flera transkriberingar av sitt namn. I åklagarens handlingar skrivs namnet Moder Mothama Magid.

På Facebook går det att följa 22-åringens resa från det IS-kontrollerade Mosul i Irak, som han anger som sin hemstad, via Turkiet till Sverige och Märsta och Boliden. Intrycket av hans liv på den sociala mediesajten står i bjärt kontrast till de allvarliga brott han nu misstänks för. Det syns inga spår av att han skulle ha radikaliserats eller ha sympatier med terrorgruppen Islamiska staten (IS).

 

Enligt medierapportering ska Säpo ha varskotts av europeiska kollegor om att Majid kan finnas i Sverige. Frågan är varför han efterlystes när han var registrerad hos Migrationsverket som asylsökande och hade befunnit sig här i veckor, om inte månader, med sitt namn på dörren på boendet i Boliden. Det framgår också på den terrormisstänktes hemsida att han öppet angivit att han är i Sverige och Boliden.

"Underrättelsearbetet är inte så enkelt, det är ett långt och intensivt pusselläggande och innan vi agerar så lägger vi just det här pusslet", säger Säpos kommunikationschef Mark Vadasz till TT.

På Säpos hemsida uppges att ett intensivt underrättelsearbete tog vid efter det att Majid anhölls i sin frånvaro i tisdags, vilket ledde fram till gripandet i Boliden i torsdags. Före tillslaget säkerställdes information tillsammans med olika myndigheter och den misstänkte greps utan fara för allmänheten, skriver Säpo.

Men advokat Thomas Olsson – som har haft flera terroranklagade klienter och även varit mycket kritisk mot svenska rättsmyndigheters agerande – är undrande.

"Det största frågetecknet är hur det kommer sig att man från Säkerhetspolisens sida har valt att så öppet redovisa att man letar efter den här personen och på så sätt förvarna honom om att han är eftersökt, när det har funnits en möjlighet att på ett ganska diskret sätt eftersöka honom via Facebook, registeruppgifter hos Migrationsverket och till och med namnskylt på dörren och sedan kunna söka upp och gripa honom under mer diskreta former."

Olsson påpekar att jihadister flera gånger visat sig vara oerhört farliga när de ska gripas.

"Då har man ju tagit en otroligt stor risk här och varför man har gjort det behöver ju besvaras."

Tyck till