Annons

Stockholmsbörsen: Boliden upp <br />

Stockholmsbörsen pendlade omkring nollstrecket på fredagen men hade vid lunchtid parkerat på plus. Atlas Copco avancerade efter ett större förvärv i Schweiz, men dagens stora vinnare var Boliden.

OMXS30 var upp 0,3 procent till 1.517 vid 12.40-tiden. Omsättningen var knappt 6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Starkaste sektor var råvaror, medan olje- och gasaktier samt finans backade mest.

Boliden sköt i höjden efter en rejäl uppgång för zinkpriset. Enligt Bloomberg News har Kinas tio största producenter av metallen gemensamt uttalat att de ska minska utbudet av zink med 500.000 ton per år. Boliden steg över 4 procent under hög omsättning.

Även Atlas Copcos aktie rörde sig uppåt, om än inte lika kraftigt, efter köpet av schweiziska Oerlikons vakuumsegment för 4,5 miljarder kronor. Den köpta verksamheten hade en ebitda-marginal på 9,2 procent under årets första nio månader, men tyngdes enligt Atlas Copcos finanschef Hans Ola Meyer av intern omstrukturering.

"Vi kommer naturligtvis att försöka komma närmare Atlas Copcos industridivisioner", sade Hans Ola Meyer till Bloomberg News och nämnde ett marginalmål på 15 procent på tre till fem års sikt. Atlas Copco A steg nära 2 procent.

Tele2 har höjts till köp av ABG Sundal Collier och aktien steg 1,8 procent.

Även Electrolux gick bättre än index och var upp 2,4 procent. Domstolsprocessen kring köpet av GE Appliances rullar vidare och i en kommentar till Kepler Cheuvreux säger finanschefen Tomas Eliasson att han fortfarande tror på affären. Han upprepade också budskapet från delårsrapporten om att såväl Nordamerika som Europa går bra medan utvecklingen är sämre i Brasilien och Kina.

Bland rapportbolagen föll Medivir drygt 5 procent efter en oväntad kvartalsförlust och ett nästan 80-procentigt fall i Olysioförsäljningen på hemmamarknaden Norden under det tredje kvartalet jämfört med det andra.

Bilbesiktningsföretaget Opus Groups rapport var något bättre än väntat över hela linjen, men aktien backade trots detta 1,6 procent.

Sämst bland rapportbolagen gick bildskärmsleverantören Multiq, som backade 9 procent efter en rapport där en nettovinst vänts till förlust.

Lucara Diamond fortsatte att klättra drygt 7 procent efter ett tidigare i veckan aviserat jättediamantfynd. Aktien steg även 30 procent på torsdagen men har några kronor kvar till kursrekordet på strax under 18 kronor förra sommaren.

Bure har sålt 7,8 miljoner aktier i Mycronic till kursen 64 kronor, vilket var ett par kronor lägre än torsdagens stängningsnotering. Trots detta orkade Mycronic stiga 2,3 procent till 67:75 kronor.

Bevakningen av spelbolaget G5 Entertainment har återupptagits med rekommendationen köp av Remium. Aktien steg 4,2 procent.

PA Resources, som inom kort väntas ansöka om avnotering från Stockholmsbörsen, steg med 66 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?