ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: De tar hem vinsterna

Aktierna har stigit kraftigt i flera bolag den senaste tiden och nu storsäljer flera insynspersoner i dessa bolag. Att det är ett negativt tecken framgår av veckans insiderkrönika.

Kombinera kraftiga kursuppgångar och stora insiderförsäljningar och du har negativa nyheter för övriga aktieägare. Insynspersoner i kursraketer har nämligen en särskilt utvecklad förmåga att ta hem vinsterna i rätt tid. Extra viktigt är det att hålla koll på när sådana försäljningar sker i bolag med en unik teknik. Ytterst få personer kan bedöma det framtida värdet av den nya tekniken och insynspersonerna tillhör kärnan av denna krets. Den som var aktiv på aktiemarknaden under it-bubblan kommer kanske ihåg vältajmade störförsäljningar i bolag som Framtidsfabriken och Icon Medialab före de branta nedgångarna.

I de senaste veckornas insynshandel finns exempel på den typen av större insiderförsäljningar. Bland annat har flera insiders storsålt i fingersensorbolaget Fingerprint Cards efter att ha löst optioner. Det rör sig om försäljningschefen Thomas Rex, finanschefen Jens Reckman och teknikchefen Pontus Jägemalm som alla nyligen sålt stora poster. Rex sålde 170.003 aktier och Reckman sålde 80.000 aktier – båda den 6 november. Jägemalm sålde sammanlagt 120.000 aktier den 6 och 11 november. Försäljningarna är värda 77 miljoner kronor för Rex, 36 miljoner för Reckman och 54 miljoner kronor för Jägemalm. Dessa försäljningar utgjorde i spannet 17-26 procent av deras tidigare innehav.

Om de hade trott på fortsatta kursuppgångar så hade de sannolikt köpt ytterligare aktier. Nu kan jag istället konstatera att de storsäljer. Ett annat bolag med liknande försäljningar hittar jag i ögonstyrningsbolaget Tobii. Där sålde grundarna John Elvesjö, Mårten Skogö och Henrik Eskilsson 1 miljon aktier vardera den 18 november till ett värde om vardera 70 miljoner kronor. Efter försäljningarna har de kvar 75-86 procent av sitt tidigare ägande. Även här går det att argumentera för att de alltjämt har kvar ett stort ägande. Men signalen är entydig och den är negativ. Insiders som byggt bolaget och cashar hem är och förblir en negativ signal.

Bland den senaste insynshandeln noterar jag också att verkstadskoncernen Sandviks nytillträdde vd, Björn Rosengren, rivstartade med att köpa sammanlagt 65.000 aktier sina två första officiella arbetsdagar den 1 och 2 november. Det är naturligtvis positivt även om många köp av nytillträdda vd:ar sker pliktskyldigast. I maj i år tillträdde Johan Molin som ordförande i Sandvik efter Anders Nyrén. Han köpte 90.000 aktier den 30 oktober och äger nu totalt 260.000 aktier. Jag gillar när piloterna är positiva och fortsatta köp ifrån vd skulle få mig att bli ännu mer positiv.

För sex månader sedan tyckte jag att det var negativt när insynspersonerna i såväl telekomföretaget Tele2 som storbanken Nordea sålde aktier som de nyligen hade tilldelats i olika incitamentsprogram. Sedan dess har Tele2-aktien sjunkit med 11 procent och Nordea-aktien med 12 procent vilket är betydligt sämre än börsen som har tappat 2 procent.

Mitt medskick denna vecka är att du inte ska låta dig luras av insiders som förklarar stora försäljningar med motiveringen ”jo, men om jag inte hade trott på bolaget så hade jag väl sålt allt direkt!”. Sådana motiveringar kan du i princip alltid översätta med ”okej, jag vet att stora insiderförsäljningar efter kursrallyn är känsliga, men jag kan ju inte gärna säga rakt ut att aktien är för högt värderad.”

Erik Lidén är ekonomie doktor samt vd och grundare av fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Som anställd på Insiderfonder får han enligt fondbolagens egna regelverk inte handla i aktier privat och saknar därför ägande i de börsnoterade bolag han här skriver om. Skribenten har dock insyn i de placeringar som fondbolagets fonder gör. Fondernas ägande i de aktier som omnämns i artikeln:

Fingerprint Cards:                  ägande saknas
Tobii:                                    ägande saknas
Sandvik:                               en fond med ett negativt innehav
Tele2:                                   en fond med ett negativt innehav
Nordea:                                en fond med ett negativt innehav

 

Tyck till