Annons

Europabörser: Råvaror i topp<br />

De ledande Europabörserna handlas oförändrat, med undantag för Parisbörsen som backar 0,4 procent. Råvarusektorn trycker index uppåt medan energisektorn trycker tillbaka.

Höjd säkerhet efter terrorhot i Europa kommer att ha påverkan på EU-ländernas ekonomi, men det är för tidigt att dra slutsatser om möjlig ekonomisk påverkan av terrordåden i Paris för mindre än en vecka sedan. Det sa Valdis Dombrovskis, vice ordförande vid EU-kommissionen, i en intervju med Dagens industri.

"I dag räknar vi med att EU:s ekonomi växer med ungefär 2 procent per år. Vi anser att det är en modest återhämtning", uppger han.

På makrofronten har de tyska producentpriserna inkommit vid -0,4 procent i oktober jämfört med föregående månad. I årstakt var priserna ned med 2,3 procent. Analytiker hade räknat med en årstakt på -2,0 procent och en månadstakt på -0,2 procent, enligt Reuters.

Råvarusektorn är dagens vinnare bland sektorerna med en uppgång på 2,0 procent, enligt Stoxx 600-sektorindex. Under dagen har metallagren visat på en tillbakagång. Nyrstar står för den största uppgången i sektorn, +9,6 procent, medan Glencore stiger 2,7 procent, Antofagasta är upp 2,0 procent och BHP Billiton är upp 1,4 procent.

Åt andra hållet går det för energisektorn som backar 0,7 procent enligt Stoxx 600-sektorindex. Investmentbanken Goldman Sachs har varnat sina kunder för att råoljepriserna snart kan rasa ner mot 20 dollar fatet.

Goldman Sachs menar att rasen kan komma av två skäl i kombination: de växande överskotten i utbud och oljelager kombinerat med ovanligt milt väder i vinter på grund av väderfenomenet El Niño. Priserna kan då enligt Goldman Sachs alltså rasa ner till de rena produktionskostnaderna i USA - alltså priset där mindre förluster görs om produktionen hålls igång än om den stängs ner.

Oljepriset handlas för närvarande upp mellan 0,5-1,0 procent för WTI- och Brentoljan till 42,00 respektive 44,50 dollar per fat.

Bland bolagen i energisektorn noteras Royal Dutch, BP och Total ned 1,3, 1,0 respektive 0,6 procent.

Bland övriga bolagshändelser har Credit Suisse sänkt rekommendationen på G4S från outperform till neutral. Riktkursen reduceras från 320 till 250 danska kronor, enligt en analys på fredagen. Aktien är ned med 2,2 procent.

Finska Outotec ökar 5,0 procent. Bolaget har dragit i gång ett besparingsprogram om 70 miljoner euro i ett försök att anpassa kostnadsstrukturen till ett försvagat marknadsläge.

Enligt Outotec har marknaden inom gruv- och metallindustrin försvagats ytterligare under de senaste månaderna. Därmed räcker inte det nuvarande besparingsprogrammet, som dock kommer att fortsätta, utan Outotec startar även detta nya program då man väntar sig fortsatt svaga marknader.

Volkswagen backar 1,2 procent. Bolaget har fått till årsskiftet att förse EU med uppgifter kring bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp, rapporterar Dow Jones Newswires.

UBS höjer riktkursen på det danska bryggeriet Carlsberg från 520 till 610 danska kronor. Rekommendationen är kvar på neutral. Aktien handlas upp 0,8 procent.

Danska stenullsproducenten Rockwool International redovisar ett resultat före skatt om 32 miljoner euro (49) för det tredje kvartalet 2015. Aktien handlas ned 1,1 procent.

I eftermiddag kommer EMU:s preliminära siffror över konsumentförtroende i november.

Hitta lägsta courtaget! Jämför aktiedepå här (Extern tjänst)

Noteringar kl 11.35
Index  Marknad  Notering  I dag  I år
Stoxx 600  Europa  381 0,00% 11,30%
Stoxx 50  Europa  3.267  0,10% 8,80%

FTSE 100  London  6.331  0,00% -3,60%
DAX 30  Frankfurt  11.089  0,00% 13,10%
CAC 40  Paris  4.893  -0,40% 14,50%

SMI  Zürich  9.001  -0,10% 0,20%
IBEX 35  Madrid  10.273  -0,80% -0,10%
FTSE MIB  Milano  22.017  -0,80% 15,80%

SIX Nordic  Norden  121 0,10% 13,10%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så kan du visa att du bryr dig om dina kollegor

Cajsa Kaarme är hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Cajsa Kaarme är hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Forskningen är tydlig – vänlighet på jobbet gör att vi blir kreativa, ser fler möjligheter och att vi vågar testa på nya saker.

– Att ställa frågan till dina kollegor om hur de egentligen mår är det bästa du kan göra, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Mer om Skandias hälsoförsäkring 

Att omge sig med kollegor och chefer som faktiskt bryr sig på arbetsplatsen har många positiva effekter. 

– Vänlighet gör att vi vågar att testa nytt. På så sätt lär vi oss nya saker och bygger nya resurser, vilket gör att vi står bättre rustade. Vi har alltså mer motståndskraft nästa gång vi drabbas av livets hårda smällar. Om och när vi faller tar vi oss dessutom snabbare upp på benen igen. Studier visar att chefer som visar medkänsla ökar motståndskraften i sämre tider, säger Cajsa.

Finns det en risk att man engagerar sig för mycket, att kollegorna inte vill blanda in sina egna privatliv i arbetslivet? 

– Att fråga hur någon mår men samtidigt visa att man respekterar att kollegan inte behöver berätta allt om sin situation skapar ett förtroende och klimat där du kan hjälpa och stötta utan att någon känner sig utelämnad. 

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia vända sig. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

– Om en medarbetare medger det så kan du som chef dessutom få stöd kring hur du kan stötta medarbetaren till en långsiktigt hållbar arbetssituation, säger Cajsa Kaarme.

Många är duktiga på att visa omtanke

– Ibland är folk för stressade för att själv kunna se vad de behöver hjälp med och då behöver man få hjälp med att prioritera eller tillfälligt ta bort arbetsuppgifter. Under perioder när en medarbetare mår dåligt går det inte att avkräva samma prestation som vanlig. Det kan såklart vara frustrerande för chefen. Om arbetsgivaren kan se det som en investering, det vill säga att ge medarbetaren lugn att göra de uppgifter hen klarar av just nu, får företaget tillbaka det långsiktigt. 

– Det bästa du kan göra om du är orolig för någon är att ställa frågan rakt ut: ”hur mår du, egentligen?”. Då visar du att du bryr dig.

Tre tips – Så kan du visa att du bryr dig om dina kollegor

1. Skapa en förtroendefull relation med dina kollegor och din chef som gör att ni vågar prata öppet om mående och hur arbetet går. Det gör det lättare för alla att fånga upp tidiga signaler på ohälsa. Det är viktigt med regelbundna avstämningsmöten mellan chef och medarbetare där det finns tid att diskutera både prestation och mående. 

2. Våga fråga dina kollegor ”hur mår du?” och ta dig tid att verkligen lyssna på vad hen har att säga. Håll tillbaka dina egna tankar och lyssna och spegla gärna: ”känner du dig pressad? Kan du berätta mer?”.

3. Se till att ni har tid att vara sociala med varandra, fika ihop eller gör något annat roligt som bygger relationen. Uppmuntra gärna till att våga fråga varandra hur arbetet går och hur du mår. Satsa på en företagskultur som präglas av snällhet, tillit och respekt för långsiktig hållbarhet och effektivitet.

Tips från Cajsa Kaarme

Så boostar du jobbhälsan – ta del av mer tips hos Skandia 

Hur är läget?... Egentligen.

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.

Du kan få hjälp och råd av bland annat av psykologer, ergonomer, fysioterapeuter om du exempelvis känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?