ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dansk regeringsspricka efter svensk ilska

  • Jakob Ellemann-Jensen, företrädare för det danska regeringspartiet Venstre. Foto: Venstre
Den svenska regeringens hårda kritik mot Danmark för att de inte infört gränskontroller möts nu av moteld från grannlandet.
Men frågan skapar samtidigt en djup spricka mellan den danska regeringen och dess samarbetsparti Dansk Folkeparti.

Di:s intervju med migrationsminister Morgan Johansson på torsdagskvällen skapade stor uppmärksamhet i Danmark.

Den svenska ministern gjorde i intervjun en kraftfull markering mot danskarna och var starkt kritisk mot att landet inte infört gränskontroller.

”Jag skulle vilja säga att det är anmärkningsvärt att Danmark valde att inte införa gränskontroller med motivet att de i så fall skulle få fler asylsökande. Nu med det som hänt i Paris är det ännu viktigare att man har kontroll över sitt territorium och vet vilka som reser in i landet”, sa Morgan Johansson och uppmanade danskarna att tänka om.

”Jag tycker att det är viktigt att alla länder nu tar ansvar för säkerheten i Europa”, sa han.

Jakob Ellemann-Jensen, företrädare för det danska regeringspartiet Venstre, avfärdar kritiken och säger till den danska nyhetsbyrån Ritzau att den svenska regeringen får ta eget ansvar för att man välkomnar så många flyktingar.

”Jag kan förstå att svenskarnas utspel, för de ser nu konsekvenserna av den politik Sverige för”, säger Jakob Ellemann-Jensen.

Om Sverige nu vill att färre ska komma så borde den svenska regeringen byta politik i stället för att klaga på Danmark, anser han.

”Självklart skulle det vara bekvämt för svenskarna om vi införde gränskontroller i Danmark, så att alla tiotusentals som Sverige tagit emot på grund av deras invandringspolitik i stället hamnar i Danmark”, säger han.

Men frågan orsakar en djup spricka mellan regeringspartiet Venstre och dess samarbetspartier, som alla vill ha gränskontroller. Ett av dessa är Dansk Folkeparti, som nu riktar hård kritik mot sin regering och kräver att gränskontroller omedelbart införs.

”Vi kontrollerar ingen som kommer över gränsen söderifrån och vi har ingen aning om vilka som går runt i vårt land”, säger Dansk Folkepartis talesperson Søren Espersen till Ritzau.

”Det är ett hån mot danska folket att Danmark inte har gränskontroller. Vi är i stort sett det enda landet som har gränserna öppna”, fortsätter han.

Tyck till