ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ex-toppen: Ta ansvar för kontanterna

  • Förre rikspolischefen Björn Eriksson. Foto: TT

Tidigare rikspolischefen Björn Eriksson rasar mot storbankerna och Riksbanken. Med nedmonteringen av kontanthantering sviker Riksbanken sitt uppdrag, dundrar han i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Kontanter är en demokratifråga och det krävs en ”icke kommersiellt garant för att betalsystemet fungerar”, skriver Björn Eriksson, ordförande för organisationen Säkerhetsbranschen och bland annat tidigare rikspolischef, på SvD Näringslivs debattsida.

Efter Riksbankens avreglering 2005 lades ansvaret på bankerna själva för fysiska pengaflöden till och från Riksbanken. Beslutet var ”lättvindigt” och ”felaktigt” och bör dras tillbaka, anser Björn Eriksson.

Dags att tömma madrassen? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Storbankerna har därefter systematiskt avvecklat sin kontanthantering, nu senast Handelsbanken som dessutom i dagarna höjer sina kortpriser med 20 till 50 procent. Samtidigt höjer det bankägda monopolbolaget Bankernas Depå AB priset på kontanter med 40 procent, skriver han.

 ”Det är uppenbart att det inte är av hänsyn till kunderna som kontantsystemet monteras ned”, skriver Björn Eriksson.

Hälften av medlemmarna i Småföretagarnas Riksförbund svarade i somras att de är oroliga för hur de förvarar dagskassan. Samtidigt uppgav var femte medlem, motsvarande 4.000 småföretag, att de skulle behöva lägga ned om kontanterna försvann, enligt Björn Eriksson. Det var innan Handelsbankens besked att kontanthanteringen läggs ned på 70 kontor i höst.

”När många människor stängs ute från möjligheten att betala med kontanter menar jag att Riksbanken har åsidosatt sitt syfte att främja ett säker och effektivt betalningsväsende”, skriver Björn Eriksson.

Flera organisationer skriver under Erikssons debattartikel i SvD. Bland annat företrädare för PRO, SPF Seniorerna och Småföretagarnas Riksförbund.

Tyck till