ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Obama skyller IS på företrädaren

  • Foto: Aaron Favila/TT

Terrororganisationen IS är en konsekvens av den amerikanska invasionen av Irak 2003. Det säger landets president Barack Obama i en intervju med Vice News.

President Barack Obama nämner inga namn när han pekar ut vem som bär ansvaret för framväxten av terrororganisationen IS, men det råder ingen tvekan om att han syftar på den republikanska administrationen under den tidigare presidenten George W. Bush.

”Isil (annat namn för IS, Di:s anm.) är en direkt utväxt ur al-Qaida i Irak, som väcktes ut ur vår invasion vilket är ett exempel på oförutsedda konsekvenser. Det är därför vi generellt ska sikta innan vi skjuter”, säger Obama till Vice News.

IS framväxt är en komplicerad historia, men terrororganisationen har sina rötter i den irakiska grenen av al-Qaida. Genom olika dispyter om strategi splittrades de så småningom och den dåvarande ledaren Abu Ayyub al-Masri tillkännagav grundandet av IS i oktober 2006. I samband med att inbördeskrig i Syrien bröt ut 2011 fick gruppen sitt genombrott.

I intervjun säger president Obama att han är säker på att IS kommer att besegras, men att han ändå oroas över vad som kommer att hända i länder som Libyen och Yemen där en stor del av befolkningen lever under svåra förhållanden.

"Vi kan inte fortsätta att tänka på kontraspionage och säkerhet som helt åtskiljda från diplomati, utveckling, utbildning, alla dessa saker som ses som mjuka men som är väsentliga för vår nationella säkerhet", säger president Obama till Vice News.

Tyck till