Annons

Börsen: Breda uppgångar kring storbolagen<br />

Stockholmsbörsen steg på bred front under tisdagens förmiddagshandel i likhet med de övriga Europabörserna. Finansmarknaderna verkade skaka av sig den värsta oron kopplad till fredagens terrordåd i Paris och tog i stället fasta på uppgångar i Asien och USA.

Vid 13.30-tiden hade OMXS30 stigit 2,0 procent till 1.508. Aktier för knappt 8,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

MTG och Lundin Petroleum fanns, med uppgångar på 3 procent eller mer, överst på vinnarlistan bland storbolagen. I OMXS30 visade samtliga aktier uppgångar på över 1 procent, förutom SSAB som backade 0,4 procent.

I Europa, där de ledande indexen visade uppgångar på omkring 2 procent, hjälpte läkemedelssektorn till på den positiva sidan och i Stockholm steg Astra Zeneca 2,8 procent.

Astra Zeneca fortsatte därmed starkt, efter att under måndagen ha avancerat närmare 4 procent då FDA begärt mer klinisk data kring konkurrenten Clovis lungcancerpreparat. FDA godkände i fredags Astra Zenecas konkurrerande preparat Tagrisso. Hela läkemedelssektorn utvecklades stark i Europahandeln, där inte minst danska Genmabs aktie klättrade 11 procent efter att FDA godkänt bolagets preparat Darzalex mot blodcancer.

Securitas, en annan av måndagens vinnare efter att bolaget uppgett att det sett en ökad efterfrågan på sina tjänster efter fredagens terrorattacker i Paris, fortsatte upp med 2,5 procent.

Atlas Copco steg 2,3 procent under pågående kapitalmarknadsdag. På morgonen uppgav Atlas Copco att bolaget håller fast vid sina utsikter om att den sammantagna efterfrågan för koncernen väntas ligga kvar på nuvarande nivå på kort sikt.

Africa Oil backade däremot 1,2 procent. Tullow Oil och Africa Oil har borrat torrt i den kenyanska brunnen Emesek-1, i den norra delen av Lokichar-bassängen.

Nordic Capital har sålt 15 miljoner aktier i Thule för 105 kronor per aktie. Thule hade strax efter lunch tappat 3,6 procent till 106 kronor.

Trelleborg pressades 1,1 procent i spåren av att Kepler Cheuvreux sänkt sin rekommendation till behåll (köp).

På de mindre listorna fortsatte Nordic Mines sin kraftiga uppgångsresa efter att bolaget i fredags fått in nytt kapital. Aktien steg 78 procent.

Åt motsatt håll gick Endomines, ner 29 procent, sedan bolagets styrelse beslutat om en företrädesemission av aktier om totalt cirka 70,8 miljoner kronor.

Även Stockholmsbörsens biometriaktier gick mot strömmen. Fingerprint Cards sjönk med 2,6 procent och Precise Biometrics backade 3,8 procent. Den norska sektorkollegan Next Biometrics steg däremot 3,6 procent efter att Trust Designer valt bolagets fingeravtryckssensormodul till sin säkerhetslösning Sesametouch.

På eftermiddagens makroagenda står två amerikanska statistikrapporter för oktober: KPI presenteras klockan 14.30 följt av industriproduktionen klockan 15.15.

USA-terminerna indikerade en fortsatt uppgång när tisdagens handel drar i gång. Vid 13.30-tiden noterades terminerna upp 0,3-0,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?