Annons

Räntor och valutor: Räntor svagt ned<br />

Reaktionen på marknaderna var relativt dämpad i spåren av terrordåden i Paris i fredags kväll.

Svaga USA-data redan på fredagen gav en negativ input till måndagens handel. Asienbörserna sjönk, om än med dämpade rörelser, och Europabörserna avslutade blandat, efter att varit upp tidigare på dagen. Franska CAC 40 sjönk svagt.

Europaräntorna visade också en blandad utveckling med relativt små nettorörelser. Tyska och franska statsobligationer var 1-2 punkter ned, medan periferin steg något. Portugisiska räntor sjönk betydligt efter att DBRS behåller "investment grade" på landets statspapper, vilket ger ECB möjlighet att fortsätta inkludera portugisiska statspapper i QE-programmet.

Commerzbank skrev att terrordåden orsakade förödande mänskligt lidande, men att terroristerna inte kommer att lyckas skada det ekonomiska fundamentet i väst.

"Inte ens terrordåden 11 september 2001 påverkade USA:s ekonomi i någon större omfattning. Inte heller den globala handeln blev lidande från det faktum att många länder skärpta gränskontrollerna i kampen mot terrorismen", skrev Commerzbank.

De konstaterade att efter 11 september så föll detaljhandeln med 1,9 procent i september jämfört med föregående månad, men steg igen i oktober, om än med stöd av fordonsrabatter. Industriproduktionen påverkades knappt alls.

Totalt sett lyckades terroristerna inte att utlösa någon chock för den amerikanska ekonomin. I december 2001 startade en expansion som pågick till december 2007. Erfarenheterna var liknande i spåren av attentaten i Madrid (mars 2004) och London (juli 2005), där de ekonomiska effekterna var begränsade.

"För Frankrike är det för tidigt för en slutlig analys. Men det är sannolikt att terroristerna kommer misslyckas med att få det ekonomiska livet på knä", skrev Commerzbank.

De ser det samtidigt som osannolikt att Parisdåden kommer att spela någon viktigare roll för ECB:s penningpolitik.

"Vi tror i stället att penningpolitiken kommer att lättas ytterligare i december eftersom inflationen närmar sig målet långsammare än väntat", skrev Commerzbank.

Euron tappade initialt ned till strax under 1:07-nivån mot dollarn på måndagen, återhämtade sig därefter till 1:0750 för att åter vända ned till 1:0710.

Eurostat rapporterade att inflationstakten (HIKP) i euroområdet steg till 0,1 procent i oktober jämfört med -0,1 procent i september. Väntat var 0,0 procent, i linje med snabbestimatet.

Kärninflationen steg till 1,1 procent, jämfört med 0,9 procent i september. Väntat var 1,0 procent. Uppgången i inflationstakten var bred bland undergrupper.

ECB-ledamöter har försökt dämpa uppdragna förväntningar om mer QE och hänvisat till de nya prognoserna som ska publiceras i december. I septemberprognosen spådde ECB en inflationstakt på 1,1 procent 2016 och 1,7 procent 2017, det senare nedreviderat från 1,8 procent i juniprognosen.

ECB:s vicechef Vitor Constancio noterade att det finns ett behov att utvärdera ECB:s policyhållning eftersom den svaga kärninflationen inte speglar den positiva ekonomiska utvecklingen i euroområdet.

Han sade också att terrorattackerna i Paris förvärrar de redan existerande problemen, men det är för tidigt att bedöma de ekonomiska konsekvenserna av attentaten.

Schweizerfrancen gick i stort sidledes mot euron, medan yenen tappade till 123:10 mot dollarn.

Preliminär statistik från Japan visade att BNP sjönk 0,2 procent under tredje kvartalet, och efter -0,2 procent även under andra kvartalet är Japan nu åter i teknisk recession.

Efterfrågan var dock positiv under tredje kvartalet, privat konsumtion bidrog med 0,3 procentenheter. Lagerposten drog ned 0,5 och företagens investeringar 0,2 procentenheter.

Premiärminister Shinzo Abe sade att trenden med en långsam återhämtning fortsätter och den tilläggsbudget som nu ska läggas görs främst på grund av demografiska frågor och för att hantera effekterna av frihandelsavtalet TPP.

Svenska räntor sjönk 1-2 punkter i linje med de tyska, medan kronan sammantaget tappat 1 öre till 8:70 mot dollarn men stärkts 1 öre till 9:32 mot euron.

USA-räntorna har sjunkit något sedan i fredags, med tioåringen 3 punkt ned till 2,25 procent.

G20-mötet i Antalya i Turkiet kom att präglas av terrordåden. Ledarna var överens om att skärpa åtgärderna mot terrorfinansieringen, och visade vissa trevande steg mot mer intensifierade samtal om en lösning i Syrien.

Kina har fått positiva besked från IMF om de kan komma att inkludera yuanen i IMF:s valutakorg SDR. Beslut väntas vid ett möte den 30 november.

Yuanen stärktes något mot dollarn på måndagen. På längre sikt kan ett inkluderande i SDR öka efterfrågan på yuan.

Analytiker på AXA gör bedömningen att centralbanker och andra institut kan komma att köpa yuan för cirka 600 miljarder dollar efter att IMF godkänt yuanen i SDR.

Wan Zhao på China Merchant Bank sade däremot att även om beslut fattas nu i november så kommer det inte att stärka yuanen på kort sikt.

"Det kommer att inte att få effekt förrän nästa år när IMF justerar vikterna i valutorna i korgen, och andelen yuan kommer troligen att bli låg", sade Wan Zhao enligt Reuters.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så kan du visa att du bryr dig om dina kollegor

Cajsa Kaarme är hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Cajsa Kaarme är hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Forskningen är tydlig – vänlighet på jobbet gör att vi blir kreativa, ser fler möjligheter och att vi vågar testa på nya saker.

– Att ställa frågan till dina kollegor om hur de egentligen mår är det bästa du kan göra, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Mer om Skandias hälsoförsäkring 

Att omge sig med kollegor och chefer som faktiskt bryr sig på arbetsplatsen har många positiva effekter. 

– Vänlighet gör att vi vågar att testa nytt. På så sätt lär vi oss nya saker och bygger nya resurser, vilket gör att vi står bättre rustade. Vi har alltså mer motståndskraft nästa gång vi drabbas av livets hårda smällar. Om och när vi faller tar vi oss dessutom snabbare upp på benen igen. Studier visar att chefer som visar medkänsla ökar motståndskraften i sämre tider, säger Cajsa.

Finns det en risk att man engagerar sig för mycket, att kollegorna inte vill blanda in sina egna privatliv i arbetslivet? 

– Att fråga hur någon mår men samtidigt visa att man respekterar att kollegan inte behöver berätta allt om sin situation skapar ett förtroende och klimat där du kan hjälpa och stötta utan att någon känner sig utelämnad. 

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia vända sig. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

– Om en medarbetare medger det så kan du som chef dessutom få stöd kring hur du kan stötta medarbetaren till en långsiktigt hållbar arbetssituation, säger Cajsa Kaarme.

Många är duktiga på att visa omtanke

– Ibland är folk för stressade för att själv kunna se vad de behöver hjälp med och då behöver man få hjälp med att prioritera eller tillfälligt ta bort arbetsuppgifter. Under perioder när en medarbetare mår dåligt går det inte att avkräva samma prestation som vanlig. Det kan såklart vara frustrerande för chefen. Om arbetsgivaren kan se det som en investering, det vill säga att ge medarbetaren lugn att göra de uppgifter hen klarar av just nu, får företaget tillbaka det långsiktigt. 

– Det bästa du kan göra om du är orolig för någon är att ställa frågan rakt ut: ”hur mår du, egentligen?”. Då visar du att du bryr dig.

Tre tips – Så kan du visa att du bryr dig om dina kollegor

1. Skapa en förtroendefull relation med dina kollegor och din chef som gör att ni vågar prata öppet om mående och hur arbetet går. Det gör det lättare för alla att fånga upp tidiga signaler på ohälsa. Det är viktigt med regelbundna avstämningsmöten mellan chef och medarbetare där det finns tid att diskutera både prestation och mående. 

2. Våga fråga dina kollegor ”hur mår du?” och ta dig tid att verkligen lyssna på vad hen har att säga. Håll tillbaka dina egna tankar och lyssna och spegla gärna: ”känner du dig pressad? Kan du berätta mer?”.

3. Se till att ni har tid att vara sociala med varandra, fika ihop eller gör något annat roligt som bygger relationen. Uppmuntra gärna till att våga fråga varandra hur arbetet går och hur du mår. Satsa på en företagskultur som präglas av snällhet, tillit och respekt för långsiktig hållbarhet och effektivitet.

Tips från Cajsa Kaarme

Så boostar du jobbhälsan – ta del av mer tips hos Skandia 

Hur är läget?... Egentligen.

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.

Du kan få hjälp och råd av bland annat av psykologer, ergonomer, fysioterapeuter om du exempelvis känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?