Annons

Räntor och valutor: Euron tappar i Asien <br />

Amerikanska statspappersräntor fortsatte svagt nedåt efter den svenska marknadens stängning på fredagskvällen, medan dollarn försvagades något mot andra större valutor.

Nyheterna om det fruktansvärda terrordådet i Paris kom in efter USA-marknadernas stängning. Finansmarknaderna reaktion på händelserna dröjde därmed till måndagens inledande handel i Asien.

Amerikanska marknader tyngdes på fredagen av svaga rapporter om detaljhandeln och oväntat låga producentpriser i oktober, vilket bara marginellt motverkades av ett bättre utfall än väntat för Michiganindex för inledningen av november. Frågan var som vanligt om inkommande statistik kan påverka ett databeroende Fed inför decembermötet.

"Marknaden tittar på inflationsmåtten mer noga än vanligt" sade Gennadiy Goldberg, räntestrateg vid TD Securities i New York till Bloomberg news. Han tillade att statistiken "kommer att göra att man ifrågasätter om december är tiden att gå (höja räntan), men vi tror att de (Fed) kommer att gå".

Portugal fick ett viktigt besked från kreditvärderingsinstitutet DBRS på fredagskvällen, om fortsatt "investment grade" på landets statspapper. Därmed kan ECB fortsätta att inkludera portugisiska statspapper i QE-programmet.

Sent på fredagskvällen fick också Kina positiva besked från IMF om att en tjänstemannarapport rekommenderar IMF:s exekutiva styrelse att besluta att inkludera valutan renminbi (yuan) i IMF:s valutakorg SDR.

"Jag stöder tjänstemännens slutsatser. Beslutet huruvida renminbin ska inkluderas i SDR-korgen åligger naturligtvis IMF:s exekutiva styrelse. Jag kommer att leda styrelsens möte för att överväga frågan den 30 november", sade IMF-chefen Christine Lagarde i en kommentar.

Euron försvagades något i den inledande handeln i Asien på måndagen när marknadsaktörer reagerade på fredagskvällen terrorattentat i Paris och Frankrikes respons med kraftfulla flygattacker mot IS-fästen i Syrien. Den gemensamma valutan stabiliserades därefter på något lägre nivåer jämfört med fredagens stängningsnivåer.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte nedåt på måndagsmorgonen samtidigt som i stort sett samtliga ledande asiatiska börsindex sjönk.

"Vi har något av ett flykt-till-kvalitetsrally (i amerikanska statspapper)", sade John Gorman, chef för USA-räntehandel vid Nomura Holdings i Tokyo, till Bloomberg News.

"Resande, turism kommer att minska. Vi har redan sett att konserter skjuts upp. Det påverkar konsumtionen och det påverkar ekonomier", fortsatte han, men tillade samtidigt att det inte kommer att leda till att Federal Reserve skjuter upp sin räntehöjning.

Preliminär statistik från Japan visade att BNP sjönk 0,2 procent under tredje kvartalet, och efter reviderade -0,2 procent även under andra kvartalet är världens tredje största ekonomi åter i teknisk recession.

Efterfrågan var dock positiv under tredje kvartalet, exklusive lagerposten skulle BNP ha ökat trots att investeringarna i övrigt också sjönk.

Enligt ekonomiminister Akira Amari behöver regeringen inte överväga åtgärder för att stimulera ekonomin nu. Den extrabudget som regeringen planerar ska i stället inriktas på demografiska frågor och att mildra effekter av TPP-avtalet.

Negativ BNP sätter ändå extra fokus på Bank of Japans penningpolitiska möte på torsdag.

På måndagens Europaagenda riktas blickar mot euroområdets definitiva KPI-data för oktober, klockan 11.00, klockan 11.15 talar ECB-chefen Mario Draghi vid ett europeiskt industrimöte i Madrid och klockan 12.00 publicerar Bundesbank sin månadsrapport för november.

Den svenska makroagendan är tunn på måndagen, och veckans datafokus riktas främst mot torsdagens SCB-data om arbetslösheten i oktober. Fyra Riksbankschefer talar också under veckan, men Riksbanken kommer endast att publicera ett anförande, från Stefan Ingves om bostadsmarknad och hushållens skuldsättning, på torsdag.

Från USA presenteras i eftermiddag, klockan 14.30, Empire Manufacturing Index för november. Senare i veckan riktas USA-blickar bland annat mot tisdagens KPI- och industriproduktionsdata för oktober och, kanske främst, mot onsdagens protokoll från Feds FOMC-möte den 27-28 oktober.

Det står också en lång rad Fedledamöter på veckans USA-agenda som kan förstärka, eller dämpa, förväntningarna om en räntehöjning i december.

USD/SEK 8:7111 (8:6909) EUR/USD 1:0720 (1:0748)
EUR/SEK 9:3380 (9:3290) USD/JPY 122:50 (122:66)
Jp obl 2 0,00 (0,00) Jp obl 10 0,31 (0,31)
Ty obl 2 -0,37 (-0,36) Ty obl 10 0,56 (0,56)
US obl 2 0,82 (0,85) US obl 10 2,24 (2,28)

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?