Annons

Räntor och valutor: Dämpat i spår av Parisdåd

Det har varit en relativt dämpad reaktion på de europeiska marknaderna på måndagen, i spåren av terrordåden i Paris i fredags kväll.

Europaräntorna handlas svagt upp, med tyska och franska statsobligationer 1 punkter högre, medan italienska och spanska räntor stiger något mer.

Asienbörserna sjönk mestadels, om än med relativt begränsade rörelser, medan Europabörserna generellt är svagt upp. Franska CAC 40 är marginellt ned.

"Vi kommer att bevaka reaktionen i risktillgångar, som aktier, noga i dag, särskilt då de handlades svagare redan i fredags. Efter en inledande uppgång (i obligationspriserna) så väntar jag mig en viss konsolidering", sade David Schnautz på Commerzbank till Bloomberg News.

Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, konstaterar i bankens morgonbrev att erfarenheten från tidigare terrordåd är att effekterna på finansmarknaderna kommer bli begränsade.

"Skälet är att trots att terrordåd skapar otrygghet hos befolkningen så ändrar de i slutänden inte så mycket i människors vardag när väl den första chocken lagt sig", skriver han.

Det bästa exemplet på det är erfarenheterna efter 11 september. Efter attacken föll börsen med som mest nästan 14 procent på grund av stor oro för att ekonomin skulle drabbas negativt. Det visade sig dock att i stort sett alla ekonomiska indikatorer som störtdök direkt efter attacken sedan kom tillbaka lika starkt månaden efter.

Euron tappade initialt ned till strax under 1:07-nivån mot dollarn på måndagen, men har därefter återhämtat sig till 1:0730. Vid svensk stängning i fredags låg euro/dollar runt 1:0750.

"Händelserna i Paris i fredags kan ha fått investerare att fly från risktillgångar, inklusive euron denna gång. Euron har visserligen varit något av en safe haven-valuta på sistone givet den mycket låga räntenivån, men när händelser centreras runt ett land, så kommer den valutan att tappa oavsett räntenivåer", sade Nizam Idris på Macquire Bank till Bloomberg News.

Eurostat rapporterade att inflationstakten (HIKP) i euroområdet steg till 0,1 procent i oktober jämfört med -0,1 procent i september. Väntat var 0,0 procent, i linje med snabbestimatet.

Kärninflationen steg till 1,1 procent, jämfört med 0,9 procent i september. Väntat var 1,0 procent.

Uppgången i inflationstakten var bred bland undergrupper, och även jämfört med det preliminära estimatet.

Sedan ECB-chefen Mario Draghi vid rådsmötet den 22 oktober tydligt indikerat beredskap att göra mer för att stötta inflationsuppgången har många förväntat sig nya åtgärder vid decembermötet, möjligen inkluderande en sänkning av depositräntan.

ECB-ledamöter har samtidigt försökt dämpa förväntningarna, och hänvisat till de nya prognoserna som ska publiceras i december. I septemberprognosen spådde ECB en inflationstakt på 1,1 procent 2016 och 1,7 procent 2017, det senare nedreviderat från 1,8 procent i juniprognosen.

Yves Mersch, ledamot i ECB-direktionen, sade i en intervju med Les Echos att ECB vill se utsikterna för 2017 innan de beslutar om eventuellt fler åtgärder.

"Debatten pågår, inget har beslutats än", sade han.

ECB:s vicechef Vitor Constancio noterade att det finns ett behov att utvärdera ECB:s policyhållning eftersom den svaga kärninflationen inte speglar den positiva ekonomiska utvecklingen i euroområdet.

"Ytterligare penningpolitiska alternativ är tillgängliga om rådet" beslutar att mer stimulans behövs, sade han före KPI-utfallet.

Portugisiska räntor sjunker 4-6 punkter under förmiddagen. Kreditvärderingsinstitutet DBRS meddelade på fredagen att de behåller "investment grade" på landets statspapper, vilket ger ECB möjlighet att fortsätta inkludera portugisiska statspapper i QE-programmet. Oro för nedgradering, i spåren av politisk oro, har tidigare gett viss uppåtpress på portugisiska statsobligationer.

Schweizerfrancen har stärkts marginellt mot euron, medan yenen tappat till 122:90 mot dollarn.

Preliminär statistik från Japan visade att BNP sjönk 0,2 procent under tredje kvartalet, och efter reviderade -0,2 procent även under andra kvartalet är världens tredje största ekonomi åter i teknisk recession.

Efterfrågan var dock positiv under tredje kvartalet, privat konsumtion bidrog med 0,3 procentenheter. Lagerposten drog ned 0,5 och företagens investeringar 0,2 procentenheter.

"Svagheten i företagens investeringar håller på att bli en större källa till oro. Även om deras planer är solida så är företagen inte säkra på motståndskraften hemma och utomlands", sade Atsushi Takeda på Itochu till Bloomberg News.

Premiärminister Shinzo Abe sade att trenden med en långsam återhämtning fortsätter och den tilläggsbudget som nu ska läggas görs främst på grund av demografiska frågor och för att hantera effekterna av frihandelsavtalet TPP.

Bank of Japan har policymöte på torsdagen. En Reuters-enkät i förra veckan visade på låga förväntningar om mer lättnader i år, men att BOJ väntas agera i samband med de nya prognoserna i januari.

Svenska räntor handlas svagt upp, medan kronan stärkts marginellt mot dollar och euro jämfört med noteringarna vid stängning i fredags.

USA-räntorna sjönk i den inledande asiatiska handeln men har därefter vänt upp, med små nettoförändringar. I eftermiddag, klockan 14.30, kommer Empire Manufacturing Index för november.

Måndag kl 11.10 (fredag kl 16.15)
USD/SEK 8:6875 (8:6909) Statsobl 2y -0,41 (-0,42)
EUR/SEK 9:3213 (9:3290) Statsobl 10y 0,88 ( 0,88)
EUR/USD 1:0730 (1:0748) Räntegap/ty 31 (32)
US obl 10y 2,26 (2,28) Tysk obl 10y 0,57 (0,56)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?