Annons

Ericsson upp och SAS <br />ner på fallande börs

Stockholmsbörsen backade under måndagsmorgonen i spåren av terrorattackerna i Paris. Ericsson steg på uppköpsrykten medan SAS föll efter en säljrekommendation i Dagens Industri.

Breda nedgångar drabbade Stockholmsbörsen under måndagsmorgonen i spåren efter fredagens terrorattack i Paris. Klockan 9:10 hade börsen backat med 0,8 procent.

Stor uppmärksamhet riktades mot Ericsson, efter uppgifter i Dagens Industri under helgen om ett stundande bud från amerikanska Cisco. Tio minuter efter öppningen hade aktien stigit med 0,6 procent till 79,9 kronor.

Ericsson skickade dock på måndagsmorgonen ett pressmeddelande där bolaget tillbakavisar uppgifterna om att Cisco skulle ha visat intresse att förvärva det svenska bolaget. 

"Vi noterar att det förekommer rykten på marknaden om att Cisco ska förvärva Ericsson. Dessa rykten kan möjligtvis vara pådrivna av annonseringen av ett partnerskap mellan de båda företagen som nyligen gjordes. Samtalen som har lett fram till annonseringen av partnerskapet har pågått under ett år och det har över huvudtaget inte förekommit diskussioner rörande samgående eller förvärv", säger Ericsson vd Hans Vestberg enligt pressmeddelandet. 

Ett annat storbolag i rampljuset är Hennes & Mauritz vars totala försäljning steg 12 procent i oktober, jämfört med samma månad i fjol då försäljningstillväxten var 14 procent. Enligt SME Direkt hade analytikerna i genomsnitt räknat med att den totala försäljningen skulle öka 12,9 procent.

Aktien backade inledningsvis med 1,3 procent till 317 kronor.

Även SAS aktie kan hamna i rampljuset efter en säljrekommendation i Dagens Industri. SAS aktie hade efter 10 minuter backat med 3,7 procent till 18 kronor.

I fokus står även Cloetta, Moberg Pharma och Storytel efter köp rekommenderar från Börsveckan. Alla tre aktier stiger på morgonen. Moberg Pharma steg inledningsvis med 3,6 procent till 58 kronor och Storytel steg med 6,8 procent till 21,9 kronor.

Osäkerheten som attackerna i Paris innebär satte sin prägel på finansmarknaderna redan under helgen. Alla stora helgöppna börser föll. I Israel backade börsen med 2,3 procent, i Saudiarabien med 2,9 procent och i Egypten med hela 4,2 procent.

Även i Asien är det nedåt, om än i mindre utsträckning under måndagen. I Japan backade Nikkei med 0,9 procent och i Kina föll Hang Seng-index med 1,5 procent medan Shanghai backade 0,3 procent. Bland annat faller asiatiska flygbolag tungt då investerare oroar sig för att attackerna kommer att minska asiatiska turisters aptit på att resa till Europa.

Oljepriset är upp knappt en procent på morgonen. Ett fat Nordsjöolja kostar nu 44,8 dollar. Dollarn står i 8,69 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?