ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Rekordlåga elpriser inför vintern

  • Foto: Colourbox
Elpriserna är rekordlåga eftersom marknaden verkar ha glömt att det kan bli kallt i Sverige. Det bäddar för att villaägarna ska binda sitt elpris. Men historiken talar för rörligt elpris.

På fredagen var systempriset på elbörsen Nordpool 24,91 euro/MWh, det är nästan 30 procent lägre än samma novemberdag i fjol. Medelpriset för oktober var också det lägsta sedan 2001.

De låga priserna förklaras av fallande olje- och kolpriser, milt och blött väder och välfyllda vattenmagasin. Situationen för kärnkraften är också god. Sverige har nu nio kärnkraftsreaktorer sedan ägarna tog beslutet att stänga Oskarshamn 2 så fort som möjligt, vilket innebär att reaktorn inte kommer återstartas. I helgen ska sex av nio reaktorer vara drift. Oskarshamn 1 ska komma igång nästa helg medan Forsmark 3 och Ringhals 2 ska vara tillbaka i december.

Den sammantagna bilden gör att elhandlaren Bixia rekommenderar elkonsumenterna att binda sina avtal.

”Det har vi tjatat om länge”, säger Anders Engqvist, analyschef på Bixia.

Han pekar på att terminspriserna för 2016 och framåt är på de lägsta nivåerna någonsin.

”Vi tycker att marknaden har prisat in blöta, milda och blåsiga vintrar flera år framåt. Man kalkylerar inte med normala vintrar längre”, säger Anders Engqvist.

Men sveper en Fimbulvinter in över Sverige så kommer priserna stiga på kort sikt.

”Får vi en normal vinter, vilket vi inte haft på flera år, då är priserna på vinterkontrakten alldeles för låga”, säger Bixias analyschef.

För att priserna ska gå upp på längre sikt krävs att bränslepriserna snart börjar stiga.

”Det är inte troligt. Vi tror kolet kommer hålla sig på låg nivå ett tag till”, säger Anders Engqvist.

Elbolaget God El slår tvärtemot ett slag för att kunderna ska välja rörligt elavtal, eftersom det över tid brukar löna sig. Motiveringen är att elleverantören vill ha en marginal för att säkra sig mot den risk de tar med fasta elpriser, en marginal som kunderna får betala.

”Det är bra läge för låga elpriser och då tycker vi att rörligt är bäst i längden”, säger Björn Dahlberg, tf kommunikationschef på God El vars rekommendation gäller på minst ett års sikt.

”Vi tror rörligt kommer löna sig bäst under vintern och kommande år”, säger han.

Vilken bank ger bäst sparränta? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till