Annons

Räntor och valutor: Euron tappar

Kronan stärktes en aning och svenska räntor var stabila efter att svensk KPI kommit in i linje med förväntningarna i oktober. Kronförstärkningen fick extra skjuts sedan euron försvagats av mjuka kommentarer från ECB-chefen Mario Draghi.

Vid 10.15-tiden handlas kronan 2 öre starkare till 9:31 mot euron medan förändringen mot dollarn är marginell med handeln runt 8:68 mot dollarn.

Euron har tappat till strax över 1:07 mot dollarn sedan ECB-chefen i ett anförande i EU-parlamentet sagt att nedåtriskerna mot ekonomin ärklart synbara och att inflationsdynamikenförsvagats något, främst på grund av lägre oljepriser och de försenade effekterna av starkare växelkurs tidigare i år. Pristrycket, till exempel från producentpriserna, förblir mycket svagt.

Tecken på en uthållig vändning i kärninflationen har försvagats något, sade Mario Draghi.

Benoit Coeure, ledamot i ECB:s direktion, sade däremot i en intervju med Le Figaro att ECB ännu inte bestämt sig för att lätta ytterligare på penningpolitiken vid mötet i december, utan kommer att fatta beslutet utifrån inkommande data.

Beslutet är inte fattat. Debatten är öppen. Euroområdets återhämtning fortsätter, den accelererar, men den förblir svag, medan inflationsförväntningarna har upphört att göra framsteg och den underliggande inflationen nått taket. I december kommer prognoserna att tydliggöra vårt beslut, sade han.

På frågan om inte ECB måste agera i december efter att så tydligt ha signalerat det sade han:

Nej. Vi tar våra beslut som en funktion av ekonomin, inte finansmarknaderna.

Källor har tidigare uppgett för Reuters att ECB bland annat överväger att sänka depositräntan och utvidga QE-programmet till att även omfatta obligationer från städer och regioner.

Här hemma sade Riksbankschef Stefan Ingves i en utfrågning i riksdagens finansutskott att om Riksbanken skulle ha fel, om inflationen inte stiger som förväntat, så har de fortsatt hög beredskap att vidta ytterligare åtgärder - även mellan ordinarie möten.

Han sade också att Riksbanken är beredda att intervenera på valutamarknaden om det skulle behövas för att få upp inflationen mot målet.

SCB-statistik över inflationsutvecklingen visade att såväl KPI- som KPIF-inflationen kom in i linje med förväntningarna, enligt SME Direkts analytikerenkät. KPI ökade med 0,1 procent och KPIF med 1,1 procent i årstakt.

Däremot var KPIF-inflationen exklusive energi 1,6 procent, lägre än både förväntningar och Riksbankens egen prognosbana som pekade mot en inflation enligt detta mått på 1,7 procent.

Nordeas Andreas Wallström var överraskad över att livsmedelspriserna steg något mer än de räknat med och konstaterade att det återstår ytterligare ett KPI-utfall innan Riksbankens nästa möte den 15 december.

Även på eftermiddagen är centralbankstemat i fokus med nyemission rad Fed-ledamöter ute på banan.

Bland annat ska Fed-chefen Janet Yellen hålla ett välkomstanförande vid en konferens om penningpolitik klockan 15.30.

Klockan 18.15 talar Fed-chefen i New York, William Dudley, om de ekonomiska utsikterna, frågestund väntas här. Dessutom talar James Bullard, Jeffrey Lacker och Charles Evans. Samtliga utom James Bullard är röstande i FOMC i år.

Innan dess publiceras veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa samt JOLTS (lediga platser) för september.

Europaräntorna vände nedåt efter ECB-chefens kommentarer, med den tyska tioårsräntan 2 punkter lägre på 0,60 procent, från onsdagen svenska stängning. Den svenska tioåringen ligger stilla på 0,82 procent.

På valutamarknaden handlas annars dollarn stabilt kring 123-strecket mot yenen.

Torsdag kl.10:15 (onsdag kl.16:15)
USD/SEK 8:6884 (8:6799) Statsobl 2y -0,42 (-0,43)
EUR/SEK 9:3134 (9:3246) Statsobl 10y 0,82 ( 0,82)
EUR/USD 1:0720 (1:0742) Räntegap/ty 22 (20)
US obl 10y 2,32 (2,33) Tysk obl 10y 0,60 (0,62)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så kan du visa att du bryr dig om dina kollegor

Cajsa Kaarme är hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Cajsa Kaarme är hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Forskningen är tydlig – vänlighet på jobbet gör att vi blir kreativa, ser fler möjligheter och att vi vågar testa på nya saker.

– Att ställa frågan till dina kollegor om hur de egentligen mår är det bästa du kan göra, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Mer om Skandias hälsoförsäkring 

Att omge sig med kollegor och chefer som faktiskt bryr sig på arbetsplatsen har många positiva effekter. 

– Vänlighet gör att vi vågar att testa nytt. På så sätt lär vi oss nya saker och bygger nya resurser, vilket gör att vi står bättre rustade. Vi har alltså mer motståndskraft nästa gång vi drabbas av livets hårda smällar. Om och när vi faller tar vi oss dessutom snabbare upp på benen igen. Studier visar att chefer som visar medkänsla ökar motståndskraften i sämre tider, säger Cajsa.

Finns det en risk att man engagerar sig för mycket, att kollegorna inte vill blanda in sina egna privatliv i arbetslivet? 

– Att fråga hur någon mår men samtidigt visa att man respekterar att kollegan inte behöver berätta allt om sin situation skapar ett förtroende och klimat där du kan hjälpa och stötta utan att någon känner sig utelämnad. 

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia vända sig. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

– Om en medarbetare medger det så kan du som chef dessutom få stöd kring hur du kan stötta medarbetaren till en långsiktigt hållbar arbetssituation, säger Cajsa Kaarme.

Många är duktiga på att visa omtanke

– Ibland är folk för stressade för att själv kunna se vad de behöver hjälp med och då behöver man få hjälp med att prioritera eller tillfälligt ta bort arbetsuppgifter. Under perioder när en medarbetare mår dåligt går det inte att avkräva samma prestation som vanlig. Det kan såklart vara frustrerande för chefen. Om arbetsgivaren kan se det som en investering, det vill säga att ge medarbetaren lugn att göra de uppgifter hen klarar av just nu, får företaget tillbaka det långsiktigt. 

– Det bästa du kan göra om du är orolig för någon är att ställa frågan rakt ut: ”hur mår du, egentligen?”. Då visar du att du bryr dig.

Tre tips – Så kan du visa att du bryr dig om dina kollegor

1. Skapa en förtroendefull relation med dina kollegor och din chef som gör att ni vågar prata öppet om mående och hur arbetet går. Det gör det lättare för alla att fånga upp tidiga signaler på ohälsa. Det är viktigt med regelbundna avstämningsmöten mellan chef och medarbetare där det finns tid att diskutera både prestation och mående. 

2. Våga fråga dina kollegor ”hur mår du?” och ta dig tid att verkligen lyssna på vad hen har att säga. Håll tillbaka dina egna tankar och lyssna och spegla gärna: ”känner du dig pressad? Kan du berätta mer?”.

3. Se till att ni har tid att vara sociala med varandra, fika ihop eller gör något annat roligt som bygger relationen. Uppmuntra gärna till att våga fråga varandra hur arbetet går och hur du mår. Satsa på en företagskultur som präglas av snällhet, tillit och respekt för långsiktig hållbarhet och effektivitet.

Tips från Cajsa Kaarme

Så boostar du jobbhälsan – ta del av mer tips hos Skandia 

Hur är läget?... Egentligen.

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring i Skandia ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.

Du kan få hjälp och råd av bland annat av psykologer, ergonomer, fysioterapeuter om du exempelvis känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?