Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar<br />

USA-räntorna öppnar sidledes efter ledigheten i samband med Veterans Day. Den tioåriga statsobligationen ligger på 2,33 procent, oförändrat från avslutningen i USA-handeln i tisdags.

På valutamarknaden har dollarn tappat något till 1:0760 mot euron under morgonen, och till 122:85 mot yenen. Förändringarna sedan svensk stängning på onsdagen är samtidigt små, med avvaktan inför kommande centralbanksbesked.

Federal Reserve står inför en räntehöjning i december, med 68 procent sannolikhet enligt prissättningen i Fed funds-terminerna, medan ECB och Bank of Japan står inför mer lättnader. ECB väntas agera i december medan en Reuters-enkät pekar mot januari som mest troligt för BOJ-åtgärder.

Divergens i penningpolitiken skapar en än skakigare miljö för investeringar. Terminsmarknaden indikerar att det är mer sannolikt att Fed höjer räntan i december än att de inte gör det. Förväntningarna om mer lättnader i Kina är höga då de visat att de agerar på en försvagad ekonomi, sade Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

Flera Fed-ledamöter är ute på banan på torsdagen. Bland annat ska Fed-chefen Janet Yellen hålla ett välkomstanförande vid en konferens om penningpolitik klockan 15.30.

Klockan 18.15 talar Fed-chefen i New York, William Dudley, om de ekonomiska utsikterna, frågestund väntas här. Dessutom talar James Bullard, Jeffrey Lacker och Charles Evans. Samtliga utom James Bullard är röstande i FOMC i år.

Benoit Coeure, ledamot i ECB:s direktion, sade i en intervju med Le Figaro att ECB ännu inte bestämt sig för att lätta ytterligare på penningpolitiken vid mötet i december, utan kommer att fatta beslutet utifrån inkommande data.

Beslutet är inte fattat. Debatten är öppen. Euroområdets återhämtning fortsätter, den accelererar, men den förblir svag, medan inflationsförväntningarna har upphört att göra framsteg och den underliggande inflationen nått taket. I december kommer prognoserna att tydliggöra vårt beslut, sade han.

På frågan om inte ECB måste agera i december efter att så tydligt ha signalerat det sade han:

Nej. Vi tar våra beslut som en funktion av ekonomin, inte finansmarknaderna.

Källor har tidigare uppgett för Reuters att ECB bland annat överväger att sänka depositräntan och utvidga QE-programmet till att även omfatta obligationer från städer och regioner.

Maskinorderingången i Japan överraskade positivt och steg 7,5 procent i september jämfört med månaden före, mer än väntade 3,1 procent.

Statistik från USA på torsdagen inkluderar nyanmälda arbetslösa och JOLTS (lediga platser).

Australiendollarn stärktes cirka 1 procent till 0:7140 mot USA-dollarn efter starka jobbdata. Arbetslösheten uppgick till 5,9 procent i oktober, jämfört med oreviderade 6,2 procent månaden före, väntat var 6,2 procent

För svensk del riktas fokus mot KPI-utfallet för oktober, klockan 9.30. De senaste två månaderna har utfallen kommit in i linje med Riksbankens prognos.

Enligt SME Direkts enkät väntas KPI-inflationen ligga kvar på 0,1 procent i oktober jämfört med i september, medan KPIF-inflationen väntas ha stigit till 1,1 procent från 1,0 procent. KPIF exklusive energi väntas visa en inflationstakt på 1,7 procent, ned från 1,8 procent föregående månad.

Riksbankens prognoser är en KPI-inflation på 0,1 procent, KPIF-inflation på 1,1 procent och KPIF-inflation exklusive energi på 1,7 procent.

Före dess ska Stefan Ingves och Henry Ohlsson frågas ut om penningpolitiken i finansutskottet, med start klockan 9.00.

Torsdag 6.15 (onsdag kl.16.15)
USD/SEK 8:6749 (8:6799) EUR/USD 1:0758 (1:0742)
EUR/SEK 9:3339 (9:3246) USD/JPY 122:93 (122:99)
Jp obl 2 0,00 (0,01) Jp obl 10 0,31 (0,32)
Ty obl 2 -0,36 (-0,35) Ty obl 10 0,61 (0,62)
US obl 2 0,87 (0,87) US obl 10 2,33 (2,33)

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?