Annons

Räntor och valutor: Räntor ned och svagare dollar<br />

Europaräntorna sjönk brett på onsdagen medan Europabörserna var upp. Dollarn tappade något samtidigt som USA hade helgstängt.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1-2 punkter ned medan periferin sjunkit 2-6 punkter. Förväntningarna om ytterligare QE från ECB fortsätter att ge stöd.

Bakgrunden att ECB är där och är redo att agera är ett stort plus (för obligationer). Periferin bör ha fortsatt stöd även om det kan undermineras av lokal oro från tid till annan, sade Orlando Green på Credit Agricole till Bloomberg News.

ECB-rådsledamoten Ignazio Visco sade på onsdagen att de i december ska se över de faktorer som bromsar en återgång mot inflationsmålet. Riskerna mot prisstabiliteten har ökat och det finns svaghet i kärninflationen.

ECB ska därför se över QE-programmet, men också möjligheten att sänka räntan ytterligare. Erfarenheterna visar att negativa räntor så här långt fungerat bra.

Axel Weber, ordförande på UBS och tidigare Bundsbankchef, sade till CNBC att det är uppenbart att Fed har en åtstramande bias medan ECB och BOJ har en lättnadsbias. De

tror att ECB sänker med 10 punkter, mest sannolikt i december, och på en förlängning av nuvarande QE-program.

Prissättningen i Eonia-räntorna visar också på en relativt hög sannolikhet för en sänkning av depositräntan.

Den tyska regeringens ekonomiska rådgivare varnade dock på onsdagen för att ECB:s lågräntepolitik skaparbetydande risker mot den finansiella stabiliteten och att den i slutänden kan hota solvensen hos banker och försäkringsbolag. De vill därför att ECB överväger att dra ned på QE-programmet.

Portugisiska räntor steg initialt upp till 5 punkter för att därefter sjunka och stänga 1-3 punkter ned. Räntorna har tidigare varit under uppåttryck på politisk osäkerhet sedan valet i början av oktober.

Centerhöger-regeringen blev nedröstad i parlamentet på tisdagen av en bred vänsterkoalition som krävt ett slut på åtstramningspolitiken. Socialistledaren Antonio Costa har sagt sig vilja leda en minoritetsregering.

Den första reaktionen i dag var att sälja portugisiska statsobligationer på politisk oro och nu kommer marknaden att granska den koalition som tar över makten, och det kanske kommer en mer balanserad bedömning om det blir något avsteg från dagens policy, sade Sergio Capaldi på Intesa Sanpaolo till Reuters.

Fokus riktas närmast mot kreditvärderingsinstitutet DBRS, som på fredag ska göra en översyn av Portugals betyg. Skulle Portugal förlorainvestment grade-status hos även detta, mindre, institut kan det leda till att ECB inte kan inkludera portugisiska statspapper i sitt QE-program.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:0740 mot dollarn, som i sin tur tappat något till 123:00 mot yenen jämfört med noteringarna vid svensk stängning på tisdagen.

Fed-förväntningarna står i förgrunden, och även om en decemberhöjning långt ifrån är skriven i sten så förskjuts fokus alltmer åt åtstramningstakten därefter.

Vi är inprisade för att de agerar i december. Nyckelfrågan vad gäller Fed är vad uttalandet säger, vad det indikerar inför 2016. Jag ser inte nödvändigtvis att dollarindex på ett aggressivt sätt lägger sig över högstanivåerna i år, sade Jeremy Stretch på Canadian Imperial Bank till Bloomberg News.

USA hade helgstängt på grund av Veterans Day. Innan marknadsaktörerna tog ledigt hade långräntorna handlats upp något, med den tioåriga statsobligationen på 2,33 procent.

Pundet stärktes något efter blandade jobbdata. Arbetslösheten sjönk oväntat till 5,3 procent, medan lönerna ökade mindre än väntat.

Kina-data visade att industriproduktionen steg 5,6 procent i årstakt i oktober, under väntade 5,8 procent. Detaljhandeln var däremot bättre än väntat.

Svenska räntor steg marginellt medan kronan stärktes 3 öre till 8:68 mot dollarn men tappade 2 öre till 9:33 mot euron.

I protokollet från det senaste Riksbanksmötet försökte Per Jansson inskärpa beredskapen för även valutainterventioner vid behov. Bank of America/Merrill Lynch skrev att även om de inte utesluter interventioner för att mjuka upp en snabb kronappreciering så tror de inte på en uthållig intervention eller SNB-liknande peg. Tröskeln är troligen fortsatt hög.

Vi har varit skeptiska till intervention som ett livskraftigt alternativ för Riksbanken, särskilt efter SNB, och givet det faktum att kronan, till skillnad mot francen, är undervärderad. Att intervenera för att försvaga en valuta som redan är undervärderad är svårare att berättiga, även om det i sig inte är ett hinder, skrev banken enligt Bloomberg News.

De tror att Riksbanken i förlängningen kommer ha mindre utrymme att lätta än ECB och ser kronan gå ned till 9:10 mot euron i slutet av nästa år.

TNS Prosperas inflationsförväntningar bland marknadens aktörer visade på lite högre inflationsförväntningar på ett års sikt men oförändrat på två och fem års sikt.

Sammantaget fortsätter inflationsförväntningarna att vara en källa till oro för Riksbanken då de ligger under 2 procent för alla enkäter på alla tidshorisonter. De goda nyheterna är att förväntningarna stabiliserats på senare tid, vilket bör vara en viss lättnad för Riksbanken, skrev Nordea i en kommentar.

Nästa enkät, den 9 december, som även inkluderar arbetsmarknadens parter, blir viktigare. Den kommer knappt en vecka före Riksbankens nästa räntebeslut.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?