Annons

Räntor och valutor: Fortsatt starkare dollar<br />

Internationella statspappersräntor handlades på lägre nivåer på tisdagen efter de senaste dagarnas uppgångar. Trenden inleddes i USA-handeln på måndagen och förstärktes under natten av nya svaghetstecken från Kina.

KPI-inflationen i Kina sjönk till 1,3 procent i oktober, från 1,6 procent i september. Det var väl under de 1,5 procent som väntades, och en ny signal om att efterfrågan i världens näst största ekonomi är för svag för att hålla inflationen på önskad nivå.

Risken för deflation har accentuerats. Detta kräver att PBOC (centralbanken) engagerar sig i mer aggressiva policylättnader, sade Liu Li-Gang, chefekonom för Kina vid ANZ i Hongkong, till Bloomberg News.

Dollarn fortsatte samtidigt att stärkas mot andra valutor, och mätt som dollarindex närmar sig USA-valutan nu de årshögsta nivåerna från i april/mars på förväntningar om att Fed kan vara nära att höja styrräntan för första gången på nio och ett halvt år i december.

Dollarförstärkningen i sig utgör dock en riskfaktor mot de prognoserna, på tisdagen kom data som visade att importpriserna i USA återigen sjönk betydligt mer än väntat i oktober, samtidigt som septemberutfallet reviderades ner rejält - och dollarn har nu stärkts rejält sedan slutet av oktober.

Oljepriserna sjönk ytterligare i oktober, men mer besvärande för Fed är att nedgången i årstakt för importpriserna exklusive olja utökades till 3,2 procent i oktober, från 2,9 procent i september. Det var den största nedgången sedan oktober 2009.

De låga importpriserna gjorde dock inget för att bromsa dollarns förstärkning och efter den tidigare nedgången vände USA-räntorna något upp på eftermiddagen, vilket dock i första hand förklarades av förberedelser inför en emission av tioårsobligationer senare på tisdagskvällen.

Mer USA-positivt var att grossistlagren, och försäljningen, steg mer än väntat i september samtidigt som augustidata reviderades upp. Det bör bidra till ett något mindre negativt lagerbidrag i nästa beräkning av BNP för tredje kvartalet.

Den amerikanska tioårsräntan noterades till 2,34 procent vid den svenska marknadens stängning, 3 punkter lägre än vid samma tid på måndagen.

Svenska statsobligations noterades 1-4 punkter lägre än vid måndagens stängning. Tioårsräntan ner 4 punkter, till 0,83 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 20 punkter (18).

Euron försvagades 2 öre mot kronan, till 9:31, medan dollarn stärktes drygt 2 öre, till 8:71. TCW-index sjönk till 130,55 (130,59).

Protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 27 oktober gav inget tydligt genomslag i marknaden; ledamöterna betonade fortsatt beredskap att göra penningpolitiken mer expansiv om inflationsutsikterna försämras, global konjunktur och internationell penningpolitik var riskfaktorer.

Ledamöterna markerade också att de vill hålla fast vid inflationsmålet, och en rad ledamöter framhöll att valutainterventioner är möjliga vid behov.

SEB:s Olle Holmgren noterade i ett kundbrev att protokollet antyder att direktionen fortsatt är duvaktig, och att de flesta ledamöterna signalerar ett starkt åtagande om att föra inflationen tillbaka till målet, och att det inte behövs mycket för att de ska besluta om ytterligare åtgärder.

De flesta ledamöterna signalerar att en ytterligare räntesänkning är det första alternativet, men det finns också en stark önskan om att hålla förväntningarna om valutainterventioner vid liv, med mycket starka ord om det från i synnerhet Per Jansson. De flesta ledamöterna uttalade tydligt att de inte vill se en starkare krona på kort sikt, skrev Olle Holmgren.

Flyktingströmmen till Sverige börjar nu få genomslag i ekonomernas tillväxt- och inflationsprognoser; Swedbanks ekonomer skrev i en prognosuppdatering att flyktingmottagandet kan öka svensk BNP med 0,5-0,75 procentenheter åren 2016 och 2017, och att arbetslösheten sjunkerbetydligt snabbare än den skulle ha gjort annars.

Enligt Swedbank kan tillväxtskjutsen också göra att inflationen får en knuff uppåt, och att Riksbanken kan behöva ändra riktning redan under nästa år. På längre sikt är dock konsekvenserna av flyktingmottagandet på svensk ekonomi mer osäkra.

Riksbanksprotokollet visade att ledamöterna diskuterade flyktingfrågan; Stefan Ingves sade att det är viktigt att Riksbanken gör en så bra bedömning som möjligt hur det kan påverka förutsättningarna för penningpolitiken.

Per Jansson sade att Riksbanken och andra bedömare behöver arbeta vidare med sina analyser och kvantifieringar.

Det är dock självklart att detta inte i första hand är en penningpolitisk fråga. Att det skulle leda till att inflationen skenar iväg är definitivt inget som oroar… i dagsläget. Och om inflationen nu skulle bli lite högre än väntat är det ju i princip bara bra, anförde Per Jansson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Kinnareds WellAnnons

Hållbart emballage bidrar till färre transporter

Peter Syrén är vd på Kinnareds Well, Skandinaviens ledande tillverkare av enkelwell.
Peter Syrén är vd på Kinnareds Well, Skandinaviens ledande tillverkare av enkelwell.

Antalet transporter ökar i takt med att den globala handeln stadigt växer. Här gäller det att planera och lasta smartare för att undvika onödiga transporter. En del i lösningen kan vara att satsa på rätt typ av emballage – som är hållbart i ordets dubbla bemärkelse.

Transportsektorns stora utmaning framöver blir att möta den expansiva globala handeln och samtidigt minimera sin klimatpåverkan. En del i lösningen är att packa transporter smartare. Dels med mer klimatsmarta material, och dels för att undvika skador på gods – ett problem som kostar både tid, pengar och bidrar till onödiga transporter.

Ett material som vinner mark när det gäller emballage är enkelwell, det vill säga wellpapp i två skikt som finns både på rulle och som ark. Kinnareds Well är Skandinaviens ledande tillverkare av enkelwell och företaget producerar även formatanpassade welldynor samt kartongark. Sedan 70 år tillbaka har företaget i Hylte kommun försett återförsäljare och slutkunder med emballage som skyddar slutkundens produkter och ersätter miljöbovar som plast och frigolit. 

Nollade transportskadorna med wellpapp

– Enkelwell är ett enkelt men genialt material som har en rad olika funktioner. Det är både starkt och flexibelt och kan bland annat användas för att skydda, dämpa, isolera och förpacka. Welldynor baseras också på enkelwell som i skikt lamineras ihop till ett hårt material som används till mellanlägg, kantskydd, fixering och utfyllnad. Welldynorna klarar att stabilisera mycket tung last trots sin egen lätta vikt, säger Peter Syrén, vd på Kinnareds Well och fortsätter: 

– En typisk slutanvändare kan vara möbelproducenter eller industrier med behov att skydda och stabilisera tyngre gods. Flera användare har nollat sina transportskador sedan de börjat använda welldynor. Det är en jättebesparing både när det gäller tid och pengar, men även ur miljöhänsyn.

Smart miljöval på flera sätt

Kinnareds Wells produkter tillverkas huvudsakligen av returpapper och miljövänlig majsstärkelse, vilket innebär att de är återvinningsbara. Hela 90 procent av all wellpapp går till återvinning och blir en värdefull råvara för de svenska pappersbruken.

– En annan miljömässig fördel är det regionala sättet att jobba. I ett globalt perspektiv finns vi relativt sett nära våra återförsäljare och användare vilket innebär att vi minskar onödiga transporter även på detta sätt, säger Peter Syrén.

Han ser en tydlig trend där allt fler efterfrågar skräddarsydda emballagelösningar. För att möta den utvecklingen jobbar Kinnareds Well nära sina kunder och tar fram kundanpassade produkter som ska fungera för specifika ändamål och för leveranser just-in-time. 

– Vårt material har även stor innovationspotential och lämpar sig väl för att göra nya behovsanpassade produkter. Vi vill hjälpa våra kunder att lösa deras utmaningar kopplat till emballering och att ta fram lösningar som skapar större nytta när det gäller funktion, kvalitet och effektivitet, säger Peter Syrén och fortsätter: 

– Vi tror att våra produkter kommer fortsätta att ersätta plastlösningar i snabb takt, inte minst inom transportlogistiken där valet av emballage kan ge så tydliga effekter.

Fakta om Kinnareds Well

Kinnareds Well är ett företag som sedan tidigt 1950-tal tillverkat och levererat produkter med enkelwell som bas. Fokus har alltid varit att förse marknaden med prisvärda produkter av högsta kvalitet och leveranssäkerhet. 

Är du nyfiken på Kinnareds Well eller har frågor kring produkterna? Läs mer här. 

Mer från Kinnareds Well

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kinnareds Well och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?