1515

Stockholmsbörsen: Stiger med Boliden i topp

De europeiska börserna steg i fredagens inledande handel med råvarusektorn i topp sedan basmetallpriserna stigit brant i spåren av aviserade utbudsbegränsningar.

Uppgången följer på en positiv utveckling i USA och Asien, där börserna tolkat det senaste Fed-protokollet som att räntehöjningar dröjer.

OMXS30 handlades vid 10.20-tiden 0,8 procent upp till nivån 1.475. Omsättningen var 3,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, med Boliden som klart mest handlade aktie.

Boliden toppade storbolagsindex med ett lyft på 12 procent till 157 kronor, nära den högsta kursen på två månader. Utanför OMXS30 steg Lundin Mining knappt 6 procent.

Gruv- och råvaruhandelsjätten Glencore satte fart på metallpriserna genom att avisera en minskning av zinkproduktionen med över 30 procent. Zinkpriset steg närmare 9 procent, medan koppar och bly var 3,5 respektive 5,5 procent upp. De högre priserna är rimliga, menar Handelsbankens råvarustrateg Martin Jansson.

"Det motsvarar en minskning av den globala zinkproduktionen på 3,5 procent, vilket är nästan så stort som överskottet på marknaden är", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Byggjätten Skanska steg 2,2 procent efter att ha rapporterat om två order från USA, värda totalt 950 miljoner kronor.

Uppåt var det också för en rad verkstadsbolag. Sandvik, Atlas Copco och ABB steg 2, 1,7 respektive 1,4 procent. Sandvik har fått rekommendationen höjd av Jefferies.

Mindre starka för dagen var traditionellt defensiva papper som Swedish Match, Astra Zeneca och H&M, som handlades runt eller under nollstrecket.

I Norge steg biometribolaget Next 60 procent, sedan Ola Rollén och Melker Schörling köpt in sig i bolaget med en premievärdering.

På Köpenhamnsbörsen backade försäkringsbolaget Tryg 5,5 procent efter en väsentligt svagare resultatrapport än väntat.

Dagens makroagenda är relativt tunn, med amerikanska importpriser kl 14.30 och grossistlager kl 16.

Kristdemokraterna inleder vid sitt riksting i Västerås på eftermiddagen diskussioner om partiets hållning till decemberöverenskommelsen.


Innehåll från KIAAnnons

Framtidens elbilar – nu är tekniken här

Allt fler är överens om att elektrifiering är framtiden för bilindustrin.

Och tack vare ny teknik tas nu allt större steg i den utvecklingen.

Det handlar om snabbare laddning, nya funktioner och om nya upplevelser.

En bil som sticker ut är Kia EV6 som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – den nya generationens elbil

Utvecklingen av laddhybrider och elbilar har gått snabbt under de senaste åren. Det har bidragit till nya spännande modeller – och ett ökande intresse hos bilköparna.

En tillverkare som tidigt förstod att elektrifiering skulle få en stor betydelse och som såg värdet av att satsa på laddbara bilar – både laddhybrider och elbilar – var Kia. Tack vare ett flertal laddbara modeller har man nu en stark position på marknaden och ligger på en topposition i den svenska försäljningsstatistiken.

Kia ligger också i framkant när det gäller nästa steg: att utveckla nästa generation helt eldrivna bilar.

I och med Kia EV6 som nu lanseras i Sverige tar utvecklingen ett sjumilakliv rakt in i en ny tidsålder. Kia EV6 är nämligen tillverkarens första modell som byggs på den nya plattformen E-GMP (Electrical-Global Modular Platform). Den kommer att ligga till grund för sju dedikerade elbilar som lanseras fram till 2026.

Batteripaketet består av moduler med platta battericeller som tillåter högre energitäthet än konventionella celler. Spänningen är 800 volt, vilket möjliggör ultrasnabb laddning. Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet laddas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter. Eller så kan man på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

I E-GMP-plattformen finns ett batteripaket integrerat i golvet, vilket ger väl tilltagna innerutrymmen och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Fyrhjulsdrift och prestanda

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Det betyder fyrhjulsdrift med bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag. Kia EV6 GT Line har 325 hästkrafter och klarar 0 till 100 km/h på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Laddbart för många – inte några få

För Kia har ambitionen länge varit att så många som möjligt ska få tillgång till laddbara alternativ. Bilarna utvecklas för många – inte bara några få. Denna filosofi ligger till grund för elektrifieringen av modellprogrammet, men finns också med i tankarna kring hur varje enskild bil utrustas med funktioner som underlättar, underhåller och skyddar.

Kia EV6 är till exempel utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Infotainment-systemet i Kia EV6 är utvecklat för att vara så enkelt som möjligt att använda medan man kör. Dubbla högupplösta välvda panoramaskärmar på 12,3 + 12,3 tum ger tydlighet och bidrar till en luftig känsla i bilen.

Augmented Reality Head Up Display projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Matrix LED-strålkastare känner av fordon i närheten och anpassar automatiskt helljuset. Det ger maximal sikt utan att blända mötande.

Kia EV6 har också begåvats med en dragkapacitet på hela 1600 kilo, vilket räcker för många tunga släp som till exempel husvagnar, båttrailers och hästtransporter.

Enkel laddning med smart abonnemang

Kia EV6 lanseras nu i Sverige. Och oavsett vilken version man väljer är alla som beställer innan årsskiftet berättigade till ett års prenumeration på Kia Charge. Det betyder tillgång till ett stort laddningsnätverk med förmånliga priser hos superladdningsnätverket Ionity under ett år. Under året ingår dessutom rabatter på alla laddstationer som ingår i Kia Charge.

Kia EV6 har, som alla modeller från tillverkaren, sju års garanti direkt från fabrik.

Kia EV6 – den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?