1515

Räntor och valutor: Euron fick en extra skjuts uppåt<br />

Europeiska statspappersräntor stiger svagt i längre löptider, på fredagsförmiddagen i ett fortsatt ganska positivt riskklimat. Euron handlas högre mot dollarn, som i sin tur handlas högre mot japanska yen.

Euron fick en extra skjuts uppåt mot dollarn när 1:13-nivån bröts, efter en par misslyckade försök på uppsidan tidigare i oktober. Köplusten dämpades dock när euron närmade sig 1:1350 och säljarna verkar åter ha 1:13-nivån i sikte.

Fredagen har hittills bjudit på ytterligare svag industristatistik för augusti från Nederländerna, Finland och Italien. Frankrike utmärkte sig dock med en överraskande stark produktionsökning, +1,6 procent jämfört med juli (väntat +0,6). Produktionen i tillverkningsindustrin ökade samtidigt 2,2 procent (väntat +1,0).

Statistik från Norge visade att inflationstakten fortsatte att stiga något i september, huvudinflationen något mindre än väntat, från 2,0 till 2,1 procent, men kärninflationen något mer, från 2,9 till 3,1 procent.

Erica Blomgren, analytiker på SEB Oslo, twittrade efter KPI-statistiken ett citat från en kollega: "Fantastiskt, enda landet som har inflation, och de bryr sig inte".

Trots just nu stigande inflation flaggar Norges Bank för ytterligare räntesänkningar framöver. Räntan sänktes, något överraskande, i september, och samtidigt justerades den framtida räntebanan ner kraftigt. Bank hänvisade till svagare tillväxtutsikter och antagande om att inflationen kommer att sjunka framöver.

Fredagens KPI-data kom dock in för nära förväntningarna för att få något större genomslag på växelkursen för den norska kronan.

Marius Gonsholt Hov, analytiker på Handelsbanken Oslo, noterar i ett kundbrev att kärninflationen kom in helt i linje med Norges Banks prognosbana, vilket håller räntesänkningsdörren öppen.

"Det finns inget i dessa siffror som bör förhindra Norges Bank från att sänka policyräntan ytterligare", skriver han.

Svenska statsobligationsräntor stiger svagt i längre löptider på fredagsförmiddagen, kronan återhämtar samtidigt större delen av nattens försvagning mot euron.

Riksbankens företagsundersökning visade att konjunkturen fortsätter utvecklas hyggligt, men företagen oroar sig för den framtida konjunkturutvecklingen med hänvisning till trög återhämtning i Europa och inbromsningen på tillväxtmarknaderna.

Företagen ser vidare en fortsatt dämpad prisutveckling. Handeln har visserligen för avsikt att höja priser, men det är osäkert när det kan ske.

Nordeas Andreas Wallström noterar i ett kundbrev att undersökningen också tyder på att företagen räknar med att nästa års löneavtal kommer att landa på ungefär samma nivå som de förra avtalen. Fler företag räknar dock med lägre, snarare än högre, löneökningar, i första hand på grund av den lägre inflationen.

"Sammantaget pekar Riksbankens undersökning mot dämpad inflation framöver, trots något ökat kostnadstryck i konsumtionsrelaterade detaljhandels- och tjänstesektorer. Därmed, trycket på Riksbankens att lätta ytterligare (på penningpolitiken) har inte avtagit", skriver Andreas Wallström.

Amerikanska statspappersräntor har vänt svagt ned i den asiatiska och europeiska handeln på fredagen, efter att ha avslutat torsdagshandeln i USA på dagshögsta, 2,12 procent för tioårsräntan.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på importpriser för september, klockan 14.30, samt grossistlager för augusti, klockan 16.00. Dessutom ska Fed-ledamöterna Dennis Lockhart och Charles Evans tala om ekonomi och penningpolitik klockan 15.10 respektive 19.30.

I Perus huvudstad Lima fortsätter IMF och Världsbankens höstmöte, och i samband med detta har en presskonferens för G20-gruppen schemalagts till klockan 15.30.

Fredag kl.10:50 (torsdag kl.16:15)
USD/SEK 8:1992 (8:2436) Statsobl 2y -0,46 (-0,45)
EUR/SEK 9:2825 (9:2747) Statsobl 10y 0,67 (0,66)
EUR/USD 1:1321 (1:1251) Räntegap/ty 7 (8)
US obl 10y 2,10 (2,07) Tysk obl 10y 0,60 (0,58)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?