1515

Europabörser: Tyska <br />siffror tynger<br />

De ledande Europabörserna handlas lägre på torsdagen. Marknaden smälter överraskande svag statistik från två av världens största ekonomier, Tyskland och Japan.

Londonbörsen handlas oförändrad medan Frankfurt och Paris är ned med 0,2 respektive 0,4 procent,

Tyskland redovisade på morgonen exportsiffror som förvånade marknaden. Exporten sjönk med säsongsjusterade 5,2 procent i månadstakt, att jämföra med en förväntad minskning av exporten med 1,2 procent. Importen minskade med 3,1 procent i månadstakt, väntat här var en nedgång med 1,2 procent.

"Det är iögonfallande att både importen och exporten sjönk. Kina, där den inhemska efterfrågan verkar hacka, är en viktig faktor för oss som en exportinriktad ekonomi. Men den tyska tillväxten har stöttats av den privata konsumtionen, och det går inte ihop med dagens siffror. För tillfället skulle jag inte övertolka data", säger Jens Kramer, ekonom vid NordLB i Hannover, enligt Bloomberg.

Tidigare mottog marknaden svaga siffror från Japan där kärn-maskinorderingången, rensad för kraftbolag och fartygssektorn, sjönk med 5,7 procent i augusti jämfört med månaden innan. Analytiker hade förväntat sig en uppgång på 2,7 procent.

På bolagssidan har Deutsche Bank meddelat att man överväger att helt slopa, alternativt minska utdelningen för räkenskapsåret 2015. Beskedet kom från Deutsche sent i går kväll i samband med att banken meddelade att de kommer göra nedskrivningar som leder till en förlust på 6,2 miljarder euro i kvartalet.

5,8 miljarder euro av nedskrivningarna rör goodwill och vissa immateriella tillgångar inom Corporate Banking & Securities samt Private & Business Clients. Aktien handlas upp 0,3 procent.

Det sydafrikanska och Londonnoterade förpacknings- och pappersföretaget Mondi Group rapporterade i morse ett underliggande rörelseresultat på 221 miljoner euro (174) för det tredje kvartalet 2015. Mondi uppgav att alla affärsområden gått starkt och att starka bidrag kommit från Packaging Paper, Uncoated Fine Paper och Sydafrika. Aktien handlas ned 1,0 procent.

Deutsche Bank sänker riktkursen för det danska bryggeriet Carlsberg till 475 daska kronor, från tidigare 525 kronor. Rekommendationen är kvar på sälj. Aktien är trots det upp 0,2 procent.

Danska teleoperatören TDC handlas ned 2,7 procent efter att ha fått riktkursen sänkt av Deutsche Bank till 43 danska kronor, från tidigare 49 kronor.

Danska smyckestillverkaren Pandora backar 0,6 efter en uppjusterad riktkurs från HSBC till 920 danska kronor, från tidigare 865 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?