ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ben Bernanke: Vi gjorde rätt

  • Foto: Richard Drew

Ben Bernanke, den förra chefen för amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, säger att USA går bättre än Europa och resten av världen, uppger Bloomberg.
Anledningen är att Fed agerade mycket tidigare än centralbanker i Europa, enligt Ben Bernanke.

Under de senaste sex åren har den amerikanska ekonomin återhämtat sig efter finanskrisen betydligt fortare än de europeiska och japanska motsvarigheterna. Enligt Ben Bernanke är anledningen att Fed agerade fort och kraftfullt med att sänka räntan och kvantitativa lättnader.

”USA har presterat bättre än de andra utvecklade länderna. Europa är ännu inte tillbaka på nivåerna som de var på innan finanskrisen. Vad är den stora skillnaden mellan USA och Europa? Det tog dem sex år att börja med kvantitativa lättnader”, säger Ben Bernanke till Bloomberg.

Ben Bernanke har i sin forskning specialiserat sig på depressionen under 1930-talet. Han använde den kunskapen när finanskrisen slog till med full kraft hösten 2008.

Bernanke sänkte räntan till nära noll och började med kvantitativa lättnader, det vill säga att centralbanken köper statsobligationer och skräptillgångar. Fed lånade också ut pengar till investeringar för första gången sedan 1930-talet samt agerade för att rädda försäkringsjätten AIG och banken Bear Stearns, uppger Bloomberg.

I Sverige fanns en uppmärksammad konflikt i riksbanksdirektionen där Lars EO Svensson och Karolina Ekholm ville sänka räntan mer än övriga direktionen med Stefan Ingves i spetsen.

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta här (Extern tjänst)

Tyck till