1515

Räntor och valutor: Europaräntorna ligger still<br />

Europaräntorna rörde sig knappt på onsdagen och rörelserna på valutamarknaden var också relativt beskedliga.

Vice Riksbankschef Martin Flodén sade på turné i Västerås att den senaste tidens kronförstärkning är oroande och att den inte är kopplad till några goda inflationsnyheter, utan antagligen beror på händelser i utlandet.

Enligt Martin Flodén finns det ingen specifik nivå för kronan som skulle "trigga" Riksbanken att agera, utan det beror på varför kronan stärks.

Vid svensk stängning var kronan marginellt starkare på 8:27 mot dollarn och 1 öre starkare till 9:28 mot euron.

Den svenska tioårsräntan slutade 1 punkt lägre till 0,68 procent, medan den tyska motsvarigheten låg stilla på 0,61 procent.

Dagen bjöd på en hel del intressant svensk statistik.

Från SCB kom siffror som visade att hushållens konsumtion växlat ned ordentligt i augusti och bara ökade med 1,4 procent jämfört med augusti i fjol. Jämfört med månaden före sjönk konsumtionen med 0,5 procent.

I årstakt sjönk framför allt kläder och möbler, medan post- och telekommunikationer däremot ökade kraftigt.

Stefan Mellin, Danske Bank, sade till Nyhetsbyrån Direkt att det här är en tydlig nedväxling, jämfört med vad vi sett hittills i år, då hushållens konsumtion har legat parkerad mellan 2,6 och 3,0 procent.

"Den är ju designad för att vara en bra indikator för privat konsumtion i nationalräkenskaperna så det är mycket som talar för att BNP-utfallet blir lite svagare än vi har trott", sade han.

Annan SCB-statistik visade att produktionen inom näsringslivet ökade med 3,7 procent i augusti, jämfört med ett år tidigare. Ökningen beror på att industriproduktionen gått starkt, +6,3 procent, och att byggproduktionen ökat med hela 13,1 procent i årstakt, skriver SCB.

I sin nya lönebildningsrapport skrev KI att arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningsgraden är hög i Sverige, men samtidigt är arbetslösheten hög. I normalfallet kan arbetsmarknadens parter skynda på en anpassning mot lägre arbetslöshet via lönebildningen, men nu saknas utrymme för det.

Enligt KI förbättras konjunkturen de kommande åren, och inflationen (KPIF) bedöms i genomsnitt bli 1,9 procent perioden 2016-2019.

KI-chefen Mats Dillén sade vid en pressträff att arbetsmarknadens parter bör utgå från inflationsmålet i kommande avtalsförhandlingar eftersom inflationen väntas nå upp till Riksbankens 2-procentsmål de kommande åren.

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, tyckte att KI i sin rapport som väntat håller en låg profil när det gäller lönerna, medan Swedbanks Cathrine Danin tyckte att KI i rapporten stöttar Riksbankens politik.

"Pressen på Riksbanken ligger redan som en våt filt men KI:s lönebildningsrapport späder i vart fall inte på", skrev hon i ett kundbrev.

Riksgälden redovisade utfallet för statens betalningar i september och det gav ett plus på 4,8 miljarder kronor, i stället för ett minus på 0,9 miljarder som var gäldens egen prognos. Den extra utdelningen från SJ låg bakom det bättre utfallet.

Stefan Mellin, Danske Bank, konstaterade att det var tredje månaden på raken med bättre lånebehov än väntat, "det är inte helt försumbart, men för tidigt att dra några växlar på det".

Brittisk industriproduktion överraskade på uppsidan i augusti genom att stiga 1,0 procent från månaden före och med 1,9 procent från augusti i fjol, väntat var en uppgång med 0,3 respektive 1,2 procent, enligt Bloomberg News.

En rapport från National Institute of Economic and Social Research, NIESR, visar att den brittiska bruttonationalprodukten steg 0,5 procent under perioden juli-september. Denna lite svagare period under tredje kvartalet bedöms bli tillfällig.

"Den ekonomiska tillväxten förblir hygglig och, även om vi inte räknar med att Bank of Englands penningpolitiska kommitté ska rösta för att höja styrräntorna vid sitt oktobermöte, så fortsätter vi att vänta oss en första räntehöjning under första halvan av 2016", skrev NIESR i sit pressmeddelande.

På morgonen kom tysk industriproduktion in klart svagare än väntat och sjönk med 1,2 procent på månaden och steg 2,3 procent i årstakt, väntat +0,2 respektive +3,3 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 1 punkt till 2,08 procent och på valutamarknaden handlades euron kring 1:122 mot dollarn, svagt upp från 1:123 vid tisdagens svenska stängning, medan dollarn i sin tur hade tappat något till 120:10 mot yenen.

Bank of Japan lämnade sin penningpolitiska hållning oförändrad på onsdagen. BOJ:s budskap i samband med räntebeskedet var också i det närmaste oförändrat jämfört med vid föregående räntebesked. En måttlig återhämtning fortsätter, men exporten och produktionen hämmas av inbromsningen i tillväxtekonomierna.


Innehåll från EKNAnnons

Fem tips för att förbättra bolagets likviditet

Anna Långström är regionansvarig på EKN.
Anna Långström är regionansvarig på EKN.

Många exporterande företag har utmaningar med sin likviditet, som inte minst pressas av stora ordervolymer och långa betaltider. Så här kan du stärka kassaflödet på kort och lång sikt.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

– Det finns många olika sätt att stärka kassaflödet och förbättra likviditeten. Vi på EKN jobbar varje dag med exportföretag, och vi ser därför de bästa knepen som dessa företag använder, säger Anna Långström, regionansvarig på EKN, den statliga myndighet som har till uppdrag att hjälpa svenska exportföretag ut i världen.

Här är fem sätt att få ett bättre kassaflöde och slippa problem med likviditeten:

1. Ta kontroll

Det första steget är att skapa en överblick över företagets behov av likviditet. Det är också ofta ett krav från bankens sida om du vill få deras hjälp med finansieringen.

– Gör en analys av kassaflödet där du går igenom när intäkter och utgifter uppkommer i affärsprocessen, när underleverantörer ska betalas – och så klart vid vilka tidpunkter det kan uppstå finansieringsbehov.

2. Öka rörelsekrediten hos banken med hjälp av EKN

Ett vanligt sätt att stärka likviditeten är att ta hjälp av banken. Ibland kan det dock vara svårt att få rörelsekredit av banken, som behöver säkerheter för att kunna säga ja. Då kan EKN hjälpa till genom att ställa ut en rörelsekreditgaranti.

– En rörelsekreditgaranti innebär att vi på EKN tar 50 procent av bankens risk, vilket gör det enklare för banken att säga ja. Den här möjligheten finns även för företag som inte själva exporterar, men som är underleverantörer till exporterande företag, förklarar Anna Långström.

3. Sälj dina fakturor

När du säljer dina fakturor får du normalt 96–99 procent av fakturans hela värde inom 24 timmar.

– Det kan vara en bra lösning, men du ska vara medveten om att du också säljer kundhanteringen och rätten till eventuella försenings- och inkassoavgifter. Du får med andra ord sämre kontroll på hur dina kunder behandlas i betalningsskedet, säger Anna Långström.

Det är också ett också ett ganska dyrt sätt att förbättra likviditeten.

– Även om du får 99 procent av fakturans värde så motsvarar det en procent i ränta i månaden, om du har 30 dagars betalningstid.

4. Leasa i stället för att köpa

I dag är det vanligt att leasa allt från bilar och kopiatorer till skrivare och maskinutrustning. Nackdelen är att det oftare är dyrare än att köpa utrustningen, men i gengäld binder du inte upp kapital eller belastar kreditutrymmet på samma sätt. Leasingbetalningarna är dessutom direkt avdragsgilla, även om det finns speciella momsregler att ta hänsyn till.

5. Ta betalt i förskott

Låt din kund vara kreditgivare. Att få kunden att betala i förskott, innan du börjar producera, är en möjlighet. En kund som betalar i förskott vill normalt ha en förskottsgaranti från banken och det kan EKN möjliggöra genom att täcka 75 procent av bankens risk.

EKN har flera lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?