1515

Räntor och valutor: Tyska räntor sidledes <br />

Europaräntorna är relativt stabila i tisdagens förmiddagshandel, samtidigt som Europabörserna sjunker överlag. Tyska räntor stiger marginellt medan räntorna i periferin är någon punkt upp.

Tysk orderingång var en besvikelse. Orderingången till tillverkningsindustrin sjönk 1,8 procent i augusti jämfört med föregående månad, väntat var +0,5 procent. I juli sjönk orderingången med reviderade 2,2 procent (-1,4).

Exportorderingången sjönk totalt 1,2 procent medan inhemsk orderingång sjönk 2,6 procent. Exportorder till övriga euroområdet steg 2,5 procent medan orderingången från länder utanflör euroområdet minskade 3,7 procent.

Det tyska ekonomidepartementet noterade att nedgången i orderingången i augusti överdrivs av semestrar.

Commerzbank skriver i en kommentar att orderingången som väntat inte återhämtade sig efter nedgången i juli. Dessutom steg den volatila sektorn "andra fordon", och om denna exkluderats hade nedgången under månaden varit 2,7 procent.

Dagens utfall indikerar enligt Commerzbank att produktionen sjönk 1,5 procent under månaden, klart under Bloomberg News konsenus om en uppgång på 0,2 procent.

Mer allvarligt är att företagen uppenbarligen i allt högre grad känner av problemen på tillväxtmarknaderna. Orderingången utanför euroområdet (exklusive "andra fordon") sjönk 3,2 procent vilket är andra månaden i rad med kraftig nedgång.

"Den långa uppåtgående trenden här ser ut att ha tagit slut, vilket indikerar en mycket långsammare uppgång i industriproduktionen och därmed i real BNP kommande månader", skriver Commerzbank.

Riskaptiten har annars generellt stärkts i spåren av förväntningar om förlängd/utökad expansiv penningpolitik från Fed, BOJ och ECB.

Klockan 19 talar ECB-chefen Mario Draghi vid ett invigningsevent i Frankfurt, vilket väcker intresse givet förväntningarna om fler lättnader, även om det är oklart om det blir tillfälle för penningpolitiska kommentarer.

Daniel Lenz på DZ Bank konstaterar, enligt Bloomberg News, att om Mario Draghi i kväll stärker förväntningarna om en förlängning av QE-programmet, eller till och med en utökning givet fallande inflationsförväntningar, så kan det utlösa en ny våg av flackning i avkastningskurvan i räntorna i euroområdet.

ECB-ledamöter, inklusive Mario Draghi, har framhållit att de bevakar inkommande data noga och är redo att agera vid behov, men inte gett några tydligare signaler om att det skulle ske något i absolut närtid.

USA-räntorna steg på måndagen för att därefter sjunka tillbaka något i Europahandeln på tisdagen. Den tioåriga statsobligationen är därmed i stort tillbaka på nivån från före fredagens jobbrapport, medan tvååringen fortsatt är 7 punkter lägre.

Dollarn har också återhämtat en stor del av det kraftiga tappet i fredags, även om visst nedåttryck för dollarn råder under tisdagen.

Australiendollarn har stärkts efter att landets centralbank, RBA, som väntat lämnat sin styrränta oförändrad till 2,00 procent, men samtidigt inte gett några tydliga signaler om att mer lättnader är att vänta framöver.

Svenska räntor handlas i stort oförändrat medan kronan stärkts cirka 1 öre mot euro och dollar.

Från USA kommer under eftermiddagen handelsbalans i augusti, klockan 14.30, där underskottet väntas öka betydligt, till 48,0 miljarder dollar från 41,9 miljarder dollar i juli.

Klockan 16 publicerar IMF sin höstprognos, där en nedrevidering av den globala tillväxten ligger i korten.

tisdag kl 10.00 (måndag kl 16.15)

USD/SEK 8:3203 (8:3255) Statsobl 2y -0,48 (-0,48)
EUR/SEK 9:3332 (9:3340) Statsobl 10y 0,66 (0,65)
EUR/USD 1:1217 (1:1212) Räntegap/ty 9 (10)
US obl 10y 2,04 (2,02) Tysk obl 10y 0,57 (0,55)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?