1515

New York: Stängde på minus<br />

De amerikanska börserna uppvisade små rörelser i tisdagens handel, som tillslut stängde lätt på minus tyngt av bioteknikaktier medan råvarurelaterat gick motströms.

Världens finansmarknader har annars gått starkt de senaste dagarna i spåren av fredagens svaga jobbrapport, som fått aktörer att räkna med en förskjutning av den första räntehöjningen.

Dow Jones noterades vid stängning till den oförändrade nivån 16.789, Nasdaq backade 0,7 procent till nivån 4.748 medan S&P 500 sjönk 0,3 procent till 1.979.

Omkring 800 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.800 miljoner på Nasdaq.

"Vi har gått upp en del från att marknaden kraschade i augusti. Det ser bra ut tekniskt men ledarsektorn ser svag ut. Dragloket'hälsovård' har inte gått starkt i det senaste rallyt", sade Jim Paulsen, chefsinvesterare vid Wells Capital i Minneapolis, till Bloomberg News.

Inom S&P500 utgjorde hälsovård det största sänket efter att företag som säljer teknologi till bioteknikbolag vinstvarnat vilket bidrog till nervositet. Vidare ekade den tre veckor gamla tweeten från Hillary Clinton om att priserna på läkemedel är för höga. Celgene och Biogen var ned drygt 3 procent vardera.

Nasdaqs bioteknikindex, som rusade under 2014, har backat med 25 procent sedan toppen i juli. Bara i tisdagens handel föll indexet över 6 procent.

Åt motsatt håll gick råvarurelaterat efter en rejäl rusning i oljan vilket hade sin grund i minskad amerikansk oljeproduktion i september. Exxon stängde drygt 1 procent högre medan Chevron var upp 3,5 procent.

Även Du Pont hade luft under vingarna med plus 8 procent för kemibolaget som såldes var en av de bäst presterande aktierna i S&P500. Duponts vd har aviserat sin uppsägning och en av de största aktieägarna har ökat sin andel, vilket tolkades som positivt.

Sämre gick det för elbilstillverkaren Tesla som nästan stängde 2 procent lägre. Den nya bilen, suven Model X, må vara en bra bil, men den är alldeles för dyr för att bolagets volymmål för 2016 ska kunna uppnås, menar Morgan Stanley och sänker riktkursen för Tesla.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 2 punkter till 2,03 procent.


Innehåll från KIAAnnons

Målet: 100 procent laddbara bilar – redan 2024

Biltillverkaren Kia har fattat ett ambitiöst beslut – 2024 ska alla modeller som säljs i Sverige vara laddbara.

– I dag har Kia en laddbar försäljning på 77 procent, men vi nöjer oss inte med det. Vi fortsätter vår satsning på laddbart och år 2024 ska 100 procent av bilarna vi säljer i Sverige vara laddbara, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Sedan 2013 har Kia lanserat åtta laddbara bilmodeller i Sverige och är idag marknadsledare på området.

Men företaget nöjer sig inte med det. Med en uttalad strategi och en vilja att skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om till att köra på el har de tagit ett viktigt beslut.

Målet är 100 procent laddbart år 2024.

– Vi vill att så många som möjligt ska kunna köra elektrifierat och reducera CO2-utsläpp. Det är en målsättning vi har jobbat efter under lång tid, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Största bilmärket

Att Kia är en aktör som ligger i framkant i omställningen till en mer hållbar mobilitet visar försäljningssiffrorna tydligt.

Under sommarmånaderna juli och augusti var laddhybriderna Kia Niro och Kia Ceed de mest registrerade bilarna i Sverige. Dessutom var Kia e-Niro den mest sålda elbilen i Sverige under samma period. I september var Kia det största bilmärket i Sverige, enligt statistik från BIL Sweden.

Lägst CO2-utsläpp

Många laddbara bilar har också inneburit att Kia kunnat sänka sina CO2-utsläpp och i dag har företaget det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet (46 gram CO2 per kilometer hittills i år) av de största bilmärkena i Sverige.

När det ändå pratas om miljö och minskad klimatpåverkan under körning så kan det betonas att inte mindre än 21 procent av den 10-åriga Kia-vagnparken i dag är laddbar. Och det har lett till att Kia har det lägsta CO2-snittet, 105 gram, av alla bilmärken från 2011 och framåt.

– Vi fortsätter vår satsning på laddbart med ett av marknadens bredaste modellprogram. Uppdaterade Kia Ceed Sportswagon är här och efterlängtade elbilen Kia EV6 lanseras inom kort. Under våren 2022 gör den populära suven Kia Sportage comeback som laddhybrid, fortsätter Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Första av sju bilar

Nyheten Kia EV6 är den första av sju bilar som byggs på den specialutvecklade elbilsplattformen E-GMP. Denna ger möjligheten för ultrasnabb laddning – 10-80 procent på 18 minuter, och 4,5 minuters laddning ger en räckvidd på 100 km.

Elbilen, som nu lanseras i Sverige, har en räckvidd på upp till 528 km och släpps i fyra olika versioner: EV6, EV6 Plus, GT Line och GT. EV6 GT lanseras i slutet av 2022.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?