1515

Börsen: Telia tynger<br />

Stockholmsbörsen öppnade nedåt på tisdagen men hade vid elvatiden med nöd och näppe klättrat tillbaka över nollsträcket. I botten återfanns teleoperatörsjätten Telia Sonera efter medieuppgifter som skadeståndskrav.

Vid 11-tiden var Stockholmsbörsens OMXSPI-index upp 0,1 procent efter måndagens uppgång på drygt 3 procent. Omsättningen sträckte sig till 3,9 miljarder kronor.

På börsgolvet utmärkte sig som sagt Telia Sonera då aktien tappade över 3 procent efter medieuppgifter om att bolaget riskerar skadestånd på 8 miljarder kronor efter korruptionshärvan i Uzbekistan. Telia sade sig dock inte ha fått någon vink om skadestånd. Danske Markets har sänkt sin rekommendation för Telia-aktien till behåll och spår sänkt utdelning efter det tänkta uttåget ur Eurasien.

Högst upp på vinnarlistan bland storbolagen återfinns Axfood med en uppgång på 1,7 procent.

Verkstadspapper tappade generellt. SKF var ned över 2 procent och Sandvik sjönk 2 procent medan Alfa Laval retirerade 2,5 procent. Swedbank Markets uppgav att Alfa Laval indikerat att stora order var något lägre än väntat under det tredje kvartalet.

Fingerprint toppade ånyo omsättningslistan. Biometriaktien var upp 4 procent.

Gruvbolagen backad efter de senaste dagarnas uppgångar. Lundin Mining var ned över 2 procent liksom Boliden. Glencore var i sin tur ned runt 5 procent i London.

Skidanläggningsoperatören Skistar steg mer än 1 procent efter att ha höjt sin utdelning rejält till 4:00 kronor, från tidigare 2:50.

Dataspelstillverkaren G5 Entertainment steg hela 15 procent efter att ha vuxit med 50 procent i det tredje kvartalet.

Opus klättrade kring 2 procent då en styrelseledamot köpt 140.000 aktier i bilbesiktningsbolaget.

Impact Coatings har fått en systemorder på 8,4 miljoner kronor. Aktien steg runt 10 procent.


Innehåll från Odin FonderAnnons

ODIN Fonder: Långsiktighet slår marknadstiming varje gång

Analytiker Carolina Elvind, förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud på ODIN Fonder.
Analytiker Carolina Elvind, förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud på ODIN Fonder.

Om det är något som verkligen riskerar att förstöra långsiktigt god avkastning så är det att försöka tajma marknaden genom att pricka bra och dåliga dagar. Tyvärr är det just det väldigt många gör.  

Som investerare är en av de viktigaste parametrarna långsiktigheten. När börskurserna fluktuerar vilt dagligen kan man frestas att sälja sina fonder för snabbt för att ta hem en liten vinst eller för att undvika förlust - trots att den ursprungliga investeringstesen om varför man köpte fonderna eller aktierna inte har förändrats alls. 

Vad händer med din avkastning om du missar årets bästa börsdag?

– På ODIN har vi har mätt avkastningen på Stockholmsbörsen sedan vår fond ODIN Sverige startade den 31 oktober 1994. Slutsatsen är att om man missar avkastningen den enskilt bästa dagen varje år, som oftast är en rekyl efter en tuffare period, så halveras nästan avkastningen över tid tack vare ränta-på-ränta, säger förvaltare Jonathan Schönbäck.

Effekten av att missa den bästa dagen varje år blir således förödande. Missar man de tre bästa dagarna försvinner all avkastning. Det slår naturligtvis även åt andra hållet, men det är tydligt att det är fler som missar de enskilt bästa dagarna på grund av att man försöker sänka risken i sin portfölj, än de som lyckas tajma ”rätt dagar” för sälj och köp. Fonden ODIN Sverige har haft en genomsnittlig årlig avkastning på 18,53 procent sedan den startade för 27 år sedan (per 31/9 2021), genom alla upp- och nedgångar.

Se film när Carolina Elvind berättar om ODIN-modellen 

På lång sikt är marknaden förnuftig

ODIN är väldigt långsiktiga och fokuserar inte på kortsiktiga kursrörelser. Aktie- och fondspararande är ett maratonlopp, inte ett sprintlopp. 

– Lägg tid på att göra genomtänkta, förnuftiga investeringar och låt dem sedan vara. Det finns en trygghet i det långsiktiga. På tio år är marknaden förnuftig, duktiga bolag premieras och de dåliga straffas. På kort sikt är det däremot helt oförutsägbart. På kort sikt handlar allt om mänsklig psykologi, volatilitet och förhållande mellan olika marknader. Människor är programmerade att undvika smärta och sträva efter glädje och trygghet. Därför kan det kännas rätt att sälja när alla runtomkring är rädda och köpa när alla mår bra. Det kan kännas rätt - men det är inte rationellt och det blir oftast väldigt dyrt, säger förvaltare Hans Christian Bratterud.

Börja spara i ODINs ISK här 

Om ODIN Fonder

Fond: ODIN Fonder har funnits sedan 1990 och har flera prisbelönta fonder. ODIN Sverige har nyligen avkastat 10 000 procent (1994-2021) och ODIN Small Cap blev Årets Nykomling 2020 av Fondmarknaden.se.

Team i Sverige: Förvaltare Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud och analytiker Carolina Elvind

Läs mer om ODIN Fonder här 

Risktext:

Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser under respektive fond eller skicka efter dem kostnadsfritt via kontakt@odinfonder.se eller 08-407 14 00. Avkastning visas alltid efter att förvaltningsavgiften är dragen.

Mer från Odin Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Odin Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?