ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Debatt

Debatt: Dags att skrota spelmonopolet

  • Meg Tivéus, före detta vd för Svenska Spel.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har tillsatt en utredning för ett licenssystem på spelmarknaden. Låt oss hoppas att denna utredning inte blir ännu ett led i den tio år långa utredningshysterin, skriver Svenska Spels före detta vd Meg Tivéus.

I somras utsågs Sverige till Europas dataspelscentrum av Game developer conference – för andra året i rad. Men det svenska spelundret har en sida vi mer sällan talar om: företag som Betsson och Unibet växer ur samma mylla som Mojang, King och Dice – en typiskt skandinavisk kombination av kreativitet och it-kunnande.

Precis som svenska dataspelsbolag sticker ut internationellt märks svenska entreprenörer bland världens ledande utvecklare av vadslagningsspel.

Skillnaden är att utvecklingen av den senare kategorin spel huvudsakligen sker utanför landets gränser.

Anledningen är det svenska spelmonopolet, som förhindrar vinstdrivande spelbolag från att etablera sig i Sverige. Konsekvensen är att Sverige går miste om skatteintäkter och talang, samtidigt som vi håller på att förlora kontrollen över spelmarknaden.

Det finns nämligen ingenting som hindrar vinstdrivande spelbolag från att sälja spel till svenska konsumenter, så länge det sker från exempelvis Malta, och inte från Visby eller Stockholm.

Man skulle kunna säga att Sverige har spelat högt – mot digitaliseringens och globaliseringens omvälvande krafter – och förlorat.

Politik slår pengar, som man säger. Men teknologi slår politik.

Exakt hur stort skattebortfallet är vet ingen med säkerhet. Nyligen uppskattade ESO att staten förlorat ytterligare en halv miljard kronor till följd av att de internationella spelbolagen utökade sina marknadsandelar under 2014. ”Fortsätter det på detta sätt riskerar den årliga intäktsförlusten snabbt bli över 1 miljard kronor jämfört med i dag” skrev rapportförfattaren David Sundén i en debattartikel tidigare i år.

Mycket tyder på att den bedömningen är i underkant. ESO:s prognos, som bygger på siffror från 2014, är att de utländska spelbolagen kommer att uppnå en marknadsandel på 28 procent på 10 till 15 års sikt. Men redan i mars i år kunde Lotteriinspektionen konstatera att de oreglerade spelbolagen har ökat sin marknadsandel till 21 procent.

Mot bakgrund av detta har ATG, Svensk Galopp och Svensk Travsport – med hjälp av Ernst & Young – prognostiserat att de oreglerade spelbolagen har en marknadsandel på 28 procent redan om två år.

Skattebortfallet är ett skäl till varför Sverige snarast bör följa Danmarks exempel och införa ett licenssystem för vadslagningsspel. Ett annat är behovet av ett fungerande konsumentskydd. I dag är de utländska spelbolagens verksamhet på den svenska marknaden så gott som oreglerad. Ett tredje är talangförsörjningen. Sverige ska vara ett exportland, inte ett emigrantland. Svensk utbildning och svensk infrastruktur har skapat en exceptionell grogrund för innovationer på it-området. Det gynnar inte landet att många av våra största talanger flyttar till Malta.

I tio år har EU-kommissionen riktat kritik mot tillämpningen av det svenska spelmonopolet, som man anser bryter mot EU-rätten. Från svenskt håll har beskedet varit att vi utreder saken. Vilket Sverige nu alltså har gjort från och till i ett decennium.

Nu tillsätter regeringen ytterligare en spelutredning, denna gång om formerna för ett framtida licenssystem. Låt oss hoppas att denna utredning inte blir ännu ett led i den tio år långa utredningshysterin.

Spelmonopolet är, precis som vinst-i-välfärdsutredningen, en symbol för det sämsta i den svenska politiska traditionen: viljan att krampaktigt hålla fast vid byråkratiska strukturer, mot globaliseringens och digitaliseringens krafter.

Meg Tivéus, före detta vd för Svenska Spel

Tyck till