1515

Börsen: Rejäla uppgångar<br />

Stockholmsbörsen tog ett rejält kliv uppåt på måndagen och blev årets näst bästa börsdag. I spetsen för den breda uppgången gick flera konjunkturkänsliga råvaruaktier. Omsusade Fingerprint Cards utgjorde ett undantag när aktien backade för tredje handelssessionen i följd.

Storbolagsindex OMXS30 stängde 3,1 procent högre och noterades till 1.447 med samtliga ingående aktier på plus.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15,5 miljarder kronor. Huvudindexen i London och Frankfurt steg något mindre än i Stockholm.

Aktörerna på finansmarknaderna hade ägnat helgen åt att smälta att fredagens amerikanska sysselsättningssiffra landade klart lägre än väntat. Allt färre tror nu att den amerikanska centralbanken höjer räntan i år och allt fler, åtminstone sett till indexutvecklingen på måndagen, verkar tycka att det är bra ur ett börsplaceringsperspektiv.

Köpintresset riktades framför allt mot metall- och oljeaktier och båda sektorerna har under de senaste dagarna tagit igen en del av den mark som förlorats tidigare under året.

I Stockholm steg SSAB A nästan 14 procent, efter att på fredagen ha stigit över 8 procent. Nedgången hittills i år summeras trots detta till knappt 25 procent. Lundin Mining ville inte vara mycket sämre, aktien var upp 11 procent på måndagen.

Lundin Petroleum steg 7,5 procent och även sektorkollegorna Africa Oil och Enquest noterades för stora uppgångar.

En annan utsatt sektor som tog revansch var verkstad: Atlas Copco, Sandvik, Volvo och Hexagon gick alla upp runt 5 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards var som så många gånger förr börsens mest omsatta papper, men backade nu för tredje dagen i följd. Aktien föll nästan 5 procent till 272 kronor - 12 procent lägre än det stängningsrekord som sattes i slutet av september.

MTG har köpt rättigheterna att sända matcher från den engelska ligan i fotboll i Sverige, Danmark och Finland. Priset har visserligen gått upp under de senaste åren, men rättigheternas betydelse för tv-bolaget illustrerades av aktiens uppgång på nästan 4 procent.

Bland de mindre bolagen klättrade Sensys Gatso drygt 7 procent efter att ha offentliggjort en order från Trafikverket värd 55 miljoner kronor. Aktien i Sensys, som säljer trafiksäkerhetslösningar, har stigit mer än 200 procent under de tre senaste månaderna.

Sportamore, e-handelsbolaget som säljer sport- och fritidsprodukter, steg 9 efter att bolaget i pressmeddelande kallat september för rekordmånad.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?