ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Boenden för flyktingar snart slut

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Gymnastiksalar, fängelser, militärförläggningar. Flyktingboendena kan vara slut om en vecka och Migrationsverket söker febrilt efter nya.
Migrationsministern beskriver läget som det svåraste i modern tid.

24.000 personer sökte asyl i Sverige i september, mer än dubbelt så många som månaden innan, och myndigheterna ser inga tecken på att flyktingströmmen kommer att mattas av.

Platsbristen på Migrationsverket är akut och nu har landets evakueringsplatser inventerats.

"Om boenden börjar ta slut i det normala systemet måste vi ha en beredskap för att kunna använda dessa. Det är omöjligt att svara på när vi kan behöva göra det, det skulle kunna inträffa nästa vecka eller om tre veckor", säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Runt 10.000 evakueringsplatser har hittats.

"Det kommer ungefär 1.000 personer per dag och då ska vi också hitta lika många boendeplatser varje dag. Det blir svårare och svårare ju längre tid som går", säger Morgan Johansson.

Att använda evakueringsplatser är dock inte hållbart i längden, enligt Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

"Det här handlar om gymnastiksalar, sporthallar och offentliga miljöer i stort. Det blir madrasser på golvet, catering och så vidare. Det kan lösa situationen i några dygn, max en vecka. Sedan måste vi fixa ett annat boende", säger Anders Danielsson till TT.

I Migrationsverkets regi bor i dag 6.000 personer som fått besked om att de måste lämna Sverige. Arbetet med att avvisa dem ska intensifieras.

Samtidigt planerar verket att bygga hus och på så sätt få ytterligare 75.000 platser. Men ännu fler platser behövs.

"Vi närmar oss vägs ände", säger Anders Danielsson.

Migrationsministern sätter press på kommunerna, som ska snart ska tvingas ta emot flyktingar.

"Börja ta det ansvaret redan nu", uppmanar Morgan Johansson.

TT: Vad gör regeringen i ett läge där det saknas boendeplatser?
"Då får vi vidta ytterligare åtgärder. Det får vi hantera när vi kommer till ett sådant läge, men jag hoppas att vi ska slippa det."

Enligt ministern kommer det att bli en svår höst.

"Det kommer att bli svårare innan det blir bättre. Men vi kan klara det här som land."

Tyck till